cookie-og-privatlivspolitik
Trump-tilhængere stødte sammen med politi og sikkerhedsstyrker ved en af indgangene til Kongressen i Washington 6. januar. Det voldsomme stormløb kom fuldkommen bag på os, forklarer de sikkerhedsansvarlige ved en høring i Senatet tirsdag. (Arkivfoto)
Trump-tilhængere stødte sammen med politi og sikkerhedsstyrker ved en af indgangene til Kongressen i Washington 6. januar. Det voldsomme stormløb kom fuldkommen bag på os, forklarer de sikkerhedsansvarlige ved en høring i Senatet tirsdag. (Arkivfoto)
Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Udland

Eks-politichef om stormløb: De havde forberedt sig til krig

Vi havde ikke efterretninger der tydede på, at Trump-tilhængere ville storme Kongressen, siger eks-politichef.
23. februar 2021 kl. 20:06 Af Ritzau

Annonce

Politi og sikkerhedsstyrker i og omkring USA's Kongres var slet ikke forberedt på de voldelige begivenheder den 6. januar, hvor tilhængere af daværende præsident Donald Trump stormede bygningen.

Efterretninger op til demonstrationen havde ikke forudset, at det ville blive så voldeligt, fortæller tre tidligere chefer for sikkerheden i kongresbygningen ved en høring i Senatet tirsdag.

- Vi havde planlagt ud fra, at det ville blive en massedemonstration, muligvis med vold, forklarer Steven Sund, der efter urolighederne trådte tilbage fra jobbet som politichef i Kongressen.

- Men det, der skete, var et koordineret angreb i militær stil mod mine betjente i en voldelig overtagelse af kongresbygningen, siger han.

- Disse kriminelle kom og havde forberedt sig til krig, tilføjer Sund ifølge New York Times.

Annonce

Steven Sund og tre andre sikkerhedsansvarlige var tirsdag indkaldt til en høring, der skal forsøge at finde et svar på, hvad der gik galt den 6. januar.

Den dag trængte hundredvis af vrede Trump-tilhængere ind i kongresbygningen.

Videooptagelser og billeder i medierne har vist, hvordan demonstranterne stødte sammen med politiet og siden drog gennem kongresbygningens gange på jagt efter politikere. Flere gange kom de faretruende tæt på hinanden.

Kongresmedlemmerne måtte evakueres og bringes i sikkerhed andre steder i bygningen.

En politibetjent var en af fem personer, der mistede livet den dag. Desuden blev 140 betjente fra Kongressens egen politistyrke og 65 betjente fra politiet i Washington D.C. kvæstet i sammenstødene.

Annonce

Ved tirsdagens høring fortalte den tidligere sikkerhedsansvarlige i Repræsentanternes Hus, Paul Irving, at man op til den varslede demonstration 6. januar ikke havde vurderet, at det var nødvendigt at indkalde soldater fra Nationalgarden.

De fire indkaldte mænd var uenige om, hvornår man første gang ringede efter hjælp fra Nationalgarden, så Senatet har bedt om at få udleveret en oversigt over telefonopkald.

Chefen for politiet i Washington D.C., Robert J. Contee, mener at forsvarsministeriet var skyld i den langsommelige indsats.

Ifølge ham udtrykte det departement, der har ansvar for hæren, modvilje mod at sende soldater ind, da volden eskalerede.

- Jeg var lamslået over svaret fra departementet, siger politichefen ifølge New York Times.

Annonce

Irving, Sund og den sikkerhedsansvarlige i Senatet, Michael Stenger, er alle trådt tilbage efter angrebet på Kongressen.

Siden 6. januar er over 200 mennesker blevet sigtet for at have spillet en rolle i stormløbet på Kongressen.

Præsident Trump blev stillet for en rigsret for at have opildnet til urolighederne, men frikendt med stemmerne fra 43 republikanske senatorer.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE