cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge CDC-direktør Rochelle Walensky vil anbefalingen af brug af vaccination af 12-15-årige i USA åbne for vaccination af omkring 17 millioner unge. (Arkivfoto)
Ifølge CDC-direktør Rochelle Walensky vil anbefalingen af brug af vaccination af 12-15-årige i USA åbne for vaccination af omkring 17 millioner unge. (Arkivfoto)
Foto: Jim Lo Scalzo/Ritzau Scanpix

Udland

Eksperter baner vej for brug af coronavaccine til børn i USA

Ingen 12-15-årige, som har fået vaccinen fra Pfizer og BioNTech, er blevet syge med covid-19, viser forsøg.
13. maj 2021 kl. 01:34 Af Ritzau

Det er planen, at amerikanske delstater skal begynde at vaccinere børn ned til 12 år med covid-19-vaccinen fra selskaberne Pfizer og BioNTech.

Det sker, efter at rådgivere for USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) onsdag enstemmigt har givet deres opbakning til planen i en afstemning.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, godkendte mandag brug af vaccinen fra Pfizer og BioNTech til børn mellem 12 og 15 år.

Vaccinen har hidtil været godkendt til unge ned til 16 år.

I sidste uge indledte vaccineproducenterne så den formelle proces for at få den godkendt til de 12-15-årige.

Annonce

Allerede tirsdag begyndte nogle delstater, herunder Georgia, Delaware og Arkansas, at tilbyde vaccinen til unge teenagere. Imens oplyste covid-19-myndigheder i Californien, at familier fra torsdag kan begynde at lave aftaler for vaccination af unge mennesker.

Det Rådgivende Udvalg for Vaccinering (Acip), der kommer med anbefalinger til CDC, har onsdag stemt for at støtte vaccinationen af de 12-15-årige med stemmerne 14-0.

Det sker, efter at eksperter har gennemgået forsøgsresultater og fundet, at ingen i den pågældende aldersgruppe, som havde fået vaccinen, blev syge med covid-19. Der opstod heller ingen alvorlige allergiske reaktioner.

På den baggrund vurderes vaccinen at være 100 procent effektiv i forhold til at forhindre sygdom blandt unge.

CDC-direktør Rochelle Walensky siger, at anbefalingen vil åbne for vaccination af omkring 17 millioner unge.

Annonce

Dette vil "mindske smitten i de unges familier", siger professor Henry Berstein, der er medlem af Acip.

- Det vil bidrage til immunitet i samfundet, og det giver børnene mulighed for på mere sikker vis at vende tilbage til sommerlejre og personligt fremmøde i skolen, siger han.

Ifølge tal fra CDC er omkring en tredjedel af alle voksne amerikanere færdigvaccineret. Dog er tempoet i vaccineudrulningen aftaget de seneste uger.

I begyndelsen af maj meddelte præsident Joe Biden, at 70 procent af den voksne befolkning skal have fået mindst ét vaccinestik inden 4. juli, som er USA's uafhængighedsdag.

Samme dato skal mindst 160 millioner voksne være færdigvaccinerede. Det svarer til knap halvdelen af hele landets befolkning på knap 333 millioner indbyggere.

Annonce

Pfizer og BioNTechs vaccine bliver i Danmark givet til unge ned til 16 år.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er i øjeblikket i gang med at vurdere, om vaccinen også kan godkendes til 12-15-årige i Europa.

Mandag oplyste EMA, at afgørelsen kan komme allerede i slutningen af maj.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE