cookie-og-privatlivspolitik
Den 45 år gamle olietanker FSO Safer er ikke blevet vedligeholdt, siden krigen i Yemen brød ud for fem år siden. Nu frygter FN, at en miljøkatastrofe kan være på vej.
Den 45 år gamle olietanker FSO Safer er ikke blevet vedligeholdt, siden krigen i Yemen brød ud for fem år siden. Nu frygter FN, at en miljøkatastrofe kan være på vej.
Foto: Handout/Reuters

Udland

FN advarer om en kommende miljøkatastrofe i Yemen

FN frygter, at en forfalden olietanker ud for Yemens kyst kan lække 1,1 million tønder olie ud i Det Røde Hav.
16. juli 2020 kl. 01:05 Af Ritzau

Annonce

FN har onsdag holdt et for organisationen ualmindeligt møde for at advare om en kommende miljøkatastrofe i Yemen, hvis ikke en forfalden olietanker ved navn "FSO Safer" ud for byen Hodeida snart bliver repareret.

Frygten er, at hvad der svarer til 1,1 million tønder råolie, vil lække ud i Det Røde Hav, hvis der går hul på det 45 år gamle skib.

"FSO Safer", der ligger i en del af landet kontrolleret af houthi-oprørerne, er stort set ikke blevet vedligeholdt, siden krigen i Yemen brød ud for fem år siden.

Et hul i skibet vil ifølge FN få katastrofale konsekvenser for livet i havet og for titusinder af fattige mennesker, der er afhængige af fiskeri for at overleve.

FN's Sikkerhedsråd sagde søndag, at houthi-oprørerne har givet tilladelse til, at et hold kan komme for at vurdere skibet og måske lave lette reparationer.

Men det samme gjorde oprørerne i sommeren 2019, indtil de aflyste en FN-mission fra Djibouti i sidste øjeblik.

Onsdag har Sikkerhedsrådet udsendt en meddelelse, hvor det opfordrer oprørerne til at give adgang til skibet hurtigst muligt.

Eksperter har sagt, at det kan tage op til 30 år for havmiljøet at komme sig, hvis tankskibet går i stykker eller eksploderer.

Så sent som i maj blev et hul i skibets motorrum repareret af en britisk delegation.

Den insisterede over for FN på, at der er brug for en permanent løsning "hurtigst muligt".

FN's undergeneralsekretær for humanitære anliggender, Mark Lowcock, håber, at en FN-ledet evalueringsmission af skibet kan blive gennemført i løbet af få uger.

Olietankeren har ligesom andre økonomiske og bistands anliggender i Yemen udviklet sig til et forhandlingsværktøj for houthi-oprørerne.

De bliver beskyldt for at bruge truslen om en katastrofe til at sikre sig kontrol over værdien af skibets last.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

Annonce