cookie-og-privatlivspolitik

Udland

FN kræver stop for våben til Myanmar og advarer om borgerkrig

FN's Generalforsamling kræver stop for våbensendinger til Myanmar og sender kraftigt signal til militærjunta.
19. juni 2021 kl. 03:51 Af Ritzau

Et flertal af medlemslandene i FN's Generalforsamling er blevet enige om at kræve et stop for våbensendinger til Myanmar.

Det sker i form af en resolution, der fredag blev vedtaget med støtte fra 119 lande.

I resolutionsteksten står der blandt andet, at "alle medlemslande opfordres til at forhindre strømmen af våben ind i Myanmar".

Resolutionen opfordrer også militærjuntaen i Myanmar, der kuppede sig til magten i landet 1. februar, til standse volden mod fredelige demonstranter og frigive tilbageholdte politikere som den demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi.

- Risikoen for en større borgerkrig er reel, siger FN's udsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener, efter afstemningen.

Annonce

- Tiden er af afgørende betydning. Muligheden for at omgøre militærets magtovertagelse bliver mindre, tilføjer hun.

Resolutioner fra FN's Generalforsamling er ikke lovmæssigt bindende. Men de har stor politisk betydning.

EU's svenske FN-ambassadør, Olof Skoog, siger, at fredagens afstemning sender et kraftigt signal.

- Den delegitimiserer militærjuntaen, fordømmer dens vold mod sit eget folk og viser, hvor isoleret den er i resten af verden, siger han.

Kun Hviderusland stemte imod vedtagelsen af resolutionen. 36 medlemslande afholdt sig fra at stemme - heriblandt Rusland og Kina.

Annonce

For flere af de lande, der afholdt sig fra at stemme, var argumenterne blandt andet, at krisen er Myanmars eget problem, og at resolutionen alligevel ikke vil gøre nogen forskel.

FN's Generalforsamling havde i et tidligere udkast lagt op til, at en resolution skulle kræve en egentlig våbenembargo mod Myanmar. Men det blev droppet efter pres fra flere af Myanmars nabolande.

Ifølge den lokale observatørgruppe Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) er mindst 860 personer blevet dræbt, og over 4120 er blevet tilbageholdt, siden militæret overtog magten i Myanmar 1. februar.

Militæret har forklaret kuppet med, at regeringen ikke ville tage hånd om svindel ved valget i november. Uafhængige valgobservatører fra både ind- og udland har tidligere sagt, at valget foregik ordentligt.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE