cookie-og-privatlivspolitik
Aleksej Navalnyj og hans kone, Julia, på hospitalet Charite i den tyske hovedstad Berlin i september. Måneden forinden var han tæt på at dø efter at være blevet forgiftet med nervegiften Novitjok, der er udviklet af det russiske militær.
Aleksej Navalnyj og hans kone, Julia, på hospitalet Charite i den tyske hovedstad Berlin i september. Måneden forinden var han tæt på at dø efter at være blevet forgiftet med nervegiften Novitjok, der er udviklet af det russiske militær.
Foto: @navalny/Reuters

Udland

Forgiftet oppositionsleder vender tilbage til Rusland søndag

Aleksej Navalnyj siger, det er tid til at vende hjem efter behandling i Tyskland oven på angreb med nervegift.
13. januar 2021 kl. 09:43 Af Ritzau

Annonce

Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj planlægger at vende hjem til Rusland på søndag, efter at han sidste år blev forsøgt myrdet i sit hjemland med den dødelig nervegift Novitjok.

Det skriver Navalnyj på Instagram.

Meget tyder på, at en russisk efterretningstjeneste stod bag. Ruslands regering har afvist alle beskyldninger.

Han blev sidste år i al hast fløjet til Berlin i Tyskland for at blive behandlet. Det skete, efter at han få dage forinden var kollapset om bord på et fly i det østlige Rusland.

Navalnyj skriver på Instagram, at han næsten er kommet sig helt efter behandlingen i Berlin, og at det nu er tid at vende tilbage til Rusland.

- Det var aldrig et spørgsmål, om jeg skulle vende tilbage eller ej. Ganske enkelt fordi jeg aldrig tog afsted. Jeg endte i Tyskland efter at være ankommet i en intensiv beskyttelsesboks af en grund: De forsøgte at dræbe mig.

Han retter en anklagende finger mod præsident Vladimir Putin.

- (Putins red.) tjenere agerer som vanligt ved at fabrikere nye sager om forbrydelser mod mig. Men jeg er ikke interesseret i, hvad de vil gøre ved mig. Rusland er mit land, Moskva min by, og jeg savner dem, skriver Navalnyj.

Hans opslag om at vende hjem kommer, dagen efter at retsdokumenter har vist, at myndighederne i Rusland har bedt en domstol om at kræve ham anholdt i en sag, hvor han tidligere har fået en betinget fængselsdom. En sag Navalnyj kalder politisk motiveret.

En række internationale medier med det undersøgende medie Bellingcat i spidsen har senest dokumenteret, hvilken russisk efterretningstjeneste og hvilke folk, der stod bag forsøget på at likvidere Navalnyj.

Laboratorier i Tyskland, Frankrig og Sverige har med sikkerhed fastslået, at det var nervegiften Novitjok, som Navalnyj blev forgiftet med under et besøg i Sibirien.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce