cookie-og-privatlivspolitik
Det er op til den italienske præsident, Sergio Mattarella, om han vil opløse regeringen i Italien, efter at premierminister Giuseppe Conte har trukket sig. (Arkivfoto)
Det er op til den italienske præsident, Sergio Mattarella, om han vil opløse regeringen i Italien, efter at premierminister Giuseppe Conte har trukket sig. (Arkivfoto)
Foto: Massimo Pinca/Reuters

Udland

Forsker: Italiens præsident vil arbejde for ny regering før nyvalg

Før Mattarella opløser Italiens regering vil han undersøge mulighederne for et nyt flertal, vurderer forsker.
20. august 2019 kl. 18:10

Annonce

Italiens præsident, Sergio Mattarella, vil formentlig ikke udskrive valg med det samme, efter at premierminister Giuseppe Conte er trådt tilbage.

Først vil præsidenten undersøge, om det er muligt at finde flertal til at danne regering blandt andre partier i parlamentet.

Det spår Gert Sørensen, seniorforsker ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet. Ifølge ham er der ét oplagt sted at starte.

- I den seneste tid har der været mere eller mindre åbenlyse kontakter mellem Femstjernebevægelsen og Det Demokratiske Parti, siger han.

Forskeren påpeger dog, at der er stor forskel på de to partier, som vil være meget uenige på en række punkter.

- Lykkes det ikke, er der ikke et parlamentarisk grundlag for noget som helst, og så vil der blive valg, siger Gert Sørensen.

I så fald vil det blive i slut-oktober, vurderer han. Forskeren tilføjer, at vigtige opgaver som budgetforhandlinger venter forude, og de kan ikke vente længe.

Den nuværende regering i Italien med det højreradikale Lega og Femstjernebevægelsen kom i stand efter lange forhandlinger.

Conte hører ikke til noget politisk parti. Han blev premierminister, da de to partier gik sammen i regering.

Både Legas Matteo Salvini og Luigi Di Maio fra Femstjernebevægelsen blev viceministre i koalitionsregeringen.

Men siden de to partier dannede regering, er uenighederne mellem dem vokset. Senest strides de om et togprojekt mellem Frankrig og Italien.

I juli meddelte Salvini, at det var nyttesløst at holde fast i den nuværende regeringsform.

Conte meddelte mandag eftermiddag, at han træder tilbage, da han mener, at Salvini har underløbet regeringen.

Som meningsmålingerne står nu, har han gode muligheder for at løbe med regeringsmagten, hvis italienerne skal til stemmeurnerne.

- I samarbejde med nogle af de små partier på højrefløjen kan han jo godt gå hen og få absolut flertal i parlamentets to kamre.

- Så får vi en stærk højreorienteret regering, som vil kæmpe mod Bruxelles og måske lægge sig mere op ad nogle af de tendenser, vi ser i Østeuropa med Victor Orbans (premierminister, red.) Ungarn, siger Gert Sørensen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce