cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Forsker forsvarer fremskyndet godkendelse af russisk vaccine

Coronapandemien skal sammenlignes med en krigstilstand, siger russisk forsker i spidsen for omstridt vaccine.
29. september 2020 kl. 09:27 Af Ritzau

Annonce

Russiske forskere gambler ikke med befolkningens helbred, selv om en vaccine mod coronavirus er blevet godkendt, inden alle kliniske test er afsluttet.

Det garanterer Aleksander Gintsburg, chef for Gamaleja-instituttet i Moskva, der efter eget udsagn har udviklet en effektiv vaccine, om.

Det sker i et interview med det britiske nyhedsbureau Reuters.

- Valget stod mellem at give folket en mulighed for at beskytte sig selv eller lade dem spille roulette med denne dødelige virus, siger Aleksander Gintsburg.

Han har stået i spidsen for udviklingen af vaccinen Sputnik V. Den blev allerede tidligt i august godkendt af de russiske myndigheder, selv om forskerne ikke havde afsluttet de kliniske test.

Det har affødt udbredt kritik i Vesten og fra verdenssundhedsorganisationen WHO. Her advarer man om, at Rusland i jagten på national prestige er gået på kompromis med de videnskabelige standarder.

Aleksander Gintsburg afviser dog, at russerne har skudt genvej i udviklingen af vaccinen.

Han sammenligner pandemien med en krigstilstand. Og det kalder på ekstraordinære tiltag.

- Folk dør - præcis som i en krig. Men dette hurtige tempo er ikke ensbetydende med - som nogle medier har antydet - at vi skyder en genvej. På ingen måde, siger han.

Efter at den russiske vaccine blev godkendt i august, har forskerne indledt såkaldt fase 3-undersøgelser, der omfatter test på tusindvis af mennesker.

Ifølge Aleksander Gintsburg vil testene omfatte 40.000 frivillige. De vil blive overvåget i 180 dage. Efter seks måneder vil resultatet af testene blive offentliggjort.

Sideløbende med de kliniske test er omkring 400 personer allerede blevet vaccineret med Sputnik V. Det drejer sig om personer, der er særligt sårbare over for virusset.

Det oplyser det russiske sundhedsministerium ifølge Reuters.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.23

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce