cookie-og-privatlivspolitik
Forskere på universitetet i Tel Aviv siger, at de har skabt det første hjerte på en 3D-printer. Det lille hjerte er så stort som et kirsebær og ligner i størrelsen et kaninhjerte.
Forskere på universitetet i Tel Aviv siger, at de har skabt det første hjerte på en 3D-printer. Det lille hjerte er så stort som et kirsebær og ligner i størrelsen et kaninhjerte.
Foto: Jack Guez/Ritzau Scanpix

Udland

Forskere får 3G-printer til at lave hjerte med væv og blod

3D-hjerte er et gennembrud, siger forskere i Israel. Men der går en del år, før de sættes i mennesker.
15. april 2019 kl. 14:55

Annonce

Et 3D-printet hjerte med menneskeligt væv og blodkar er blevet præsenteret i Israel, som "et større medicinsk gennembrud". Det er en udvikling, der kan forbedre mulighederne for vellykkede transplantationer.

- Hjertet er på størrelse med en kanins. Det er første gang, at nogen har foretaget et sådant print med et helt hjerte med celler, blodkar, kamre og hulrum, siger Tal Dvir fra universitetet i Tel Aviv, som leder projektet.

- Folk har tidligere klaret et 3D-print af et hjertes struktur, men ikke med celler eller med blodkar, siger han.

Men han tilføjer, at der venter mange bump på vejen, før 3D-hjerter vil være fuldt færdige til at kunne blive transplanteret til mennesker.

Journalister har på Tel Aviv universitet fået forevist det 3D-printede hjerte, der er på størrelse med et kirsebær. Forskernes bedrift er blevet publiceret i tidskriftet Advanced Science.

Deres næste opgave bliver at lære det printede hjerte at opføre sig som et rigtigt hjerte. Når det sker, vil forskerne prøve at indsætte det i forsøgsdyr, siger Dvir.

- Måske om 10 år vil der være en organprinter på de fineste hospitaler rundt om i verden, og disse procedurer vil blive gjort til en rutinesag, mener han.

Men Dvir gætter på, at hospitaler vil starte med mere simple organer end hjerter.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

AF: JOHN WENNERWALD

Brystkræftsafdeling flyttes 30. juni 2019 kl. 22.05

Annonce