cookie-og-privatlivspolitik
Fransk politi kæmpede fredag aften kortvarigt mod demonstranter i Paris forud for uddelingen af Cesar-priserne 2020. Demonstranterne aktionerer mod filminstruktøren Roman Polanski.
Fransk politi kæmpede fredag aften kortvarigt mod demonstranter i Paris forud for uddelingen af Cesar-priserne 2020. Demonstranterne aktionerer mod filminstruktøren Roman Polanski.
Foto: Lucas Barioulet/Ritzau Scanpix

Udland

Fransk filmfest domineres af strid om Polanski

Dreyfus-film fra omstridt fransk-polsk filmveteran er tilløbsstyrke i Paris, men den har udløst splittelse.
28. februar 2020 kl. 20:35 Af Ritzau

Annonce

Fransk politi kæmpede fredag aften kortvarigt mod demonstranter i Paris forud for uddelingen af de franske Oscars - Cesar-priserne. Demonstranterne aktionerer mod filminstruktøren Roman Polanski.

- Vi er kvinder, og vi er stolte, råbte to kvindelige demonstranter, som blev ført væk af politiet.

Polanskis nye film "An officer and a spy" om Dreyfus-affæren er blandt de prisnominerede film. Men instruktøren har meldt afbud til prisfesten.

Den 86-årige Polanski har sagt, at han frygter at blive udsat for "en offentlig lynchning", og at medierne forsøger at gøre ham til "et uhyre".

"Skam over en industri, som beskytter voldtægtsforbrydere", hed det på en plakat.

Instruktøren har tilstået, at han havde sex med en 13-årig pige i 1977 og flygtede fra USA for at undgå straf. Han afviser andre beskyldninger, som er blevet fremsat mod ham.

I november anklagede den franske model og skuespiller Valentine Monnier Polanski for at have forgrebet sig på hende i 1970'erne.

Skuespillerne og produktionsholdet bag filmen boykotter Cesar-uddelingen, efter at den franske kulturminister har sagt, at priser til en instruktør, som er anklaget for voldtægt, vil sende et forkert signal i MeToo-æraen.

Den nye film fra den fransk-polske filmveteran er et tilløbsstyrke i Frankrig. Den er nomineret til 12 Cesar-priser - blandt andet hovedpriserne Bedste Film og Bedste Instruktør.

Striden om priser til Polanski har splittet Frankrig, hvor MeToo-bevægelsen ikke har samme gennemslagskraft som i USA og en del af EU-landene. Franske kritikere kalder bevægelsen puritansk og mandefjendsk.

Filmen er baseret på en roman af den britiske forfatter Robert Harris, som har beskrevet retsforfølgelsen og justitsmordet på den franske jødiske officer Alfred Dreyfus i 1890'erne.

Op til Cesar-festen skrev den tidligere franske filmstjerne Brigitte Bardot, at "vi bør alle være taknemmelig for, at Polanski lever og redder fransk film fra middelmådighed".
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce