cookie-og-privatlivspolitik
Franske vinbønder er tæt på desperation, da adskillige frostnætter i denne uge truer med at ødelægge en væsentlig del af druehøsten i landets mest kendte og prestigefyldte vinområder.  På billedet plukker vinbønder druer på Taittingers vingård under champagnehøsten i Pierry ved Epernay i Frankrig under høsten i 2019. (Arkivfoto)
Franske vinbønder er tæt på desperation, da adskillige frostnætter i denne uge truer med at ødelægge en væsentlig del af druehøsten i landets mest kendte og prestigefyldte vinområder. På billedet plukker vinbønder druer på Taittingers vingård under champagnehøsten i Pierry ved Epernay i Frankrig under høsten i 2019. (Arkivfoto)
Foto: Christian Hartmann/Reuters

Udland

Frost får franske vinbønder til at frygte for druehøsten

Fra Bordeaux over Bourgogne og Rhonedalen til Champagne er der frygt for ødelagt vinhøst til efteråret.
10. april 2021 kl. 12:49 Af Ritzau

Franske vinbønder er tæt på desperation, da adskillige frostnætter i denne uge truer med at ødelægge en væsentlig del af druehøsten i landets mest kendte og prestigefyldte vinområder.

I Paris er regeringen ved at forberede krisepakker og redningsplaner efter sjældent kolde nætter langt inde i april. Der er frygt for de alvorligste skader i årtier på afgrøder og vin mange steder i landet.

- De knækker som glas, fordi der ikke er vand i dem, siger Dominique Guignard, en vinbonde i Graves område nær Bordeaux, da han nulrer de første skud på vinrankerne.

- De er fuldstændig udtørret. Der er intet liv i dem, fastslår Guignard, som leder en gruppe vinproducenter i Graves, som er kendt for sine robuste rødvine.

Mange vineksperter siger, at skader fra frost ned til minus seks grader kan blive katastrofale - blandt andet fordi frostnætter blev efterfulgt af usædvanligt varmt vejr i sidste uge.

Annonce

- Det er et fænomen på nationalt plan, siger Jerome Despey, som er generalsekretær i landbrugsorganisationen FNSEA og vinproducent i Herault-regionen.

- Når man ser tilbage i historien, så var der perioder med frost i 1991, 1997 og 2003, men dette er efter min mening langt værre end alle dem.

I Rhonedalen siger lederen af de lokale vinproducenters sammenslutning, Philippe Pellaton, at han forudser den "dårligste høst i 40 år" med tab på mellem 80 og 90 procent i forhold til det normale,

- Vinproducenterne er rystede og desperate, siger han og tilføjer, at det berømte Côte Rôtie-område er særlig hårdt ramt.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE