cookie-og-privatlivspolitik
Valgsted i Gambia, hvor marmorkugler repræsenterer en stemme på den siddende præsident, Adama Barrow. Præsidentvalget i det lille vestafrikanske land med 1,7 millioner indbyggere er en test af et ungt demokrati.
Valgsted i Gambia, hvor marmorkugler repræsenterer en stemme på den siddende præsident, Adama Barrow. Præsidentvalget i det lille vestafrikanske land med 1,7 millioner indbyggere er en test af et ungt demokrati.
Foto: Zohra Bensemra/Reuters

Udland

Gambias præsident sikrer valgsejr - rivaler afviser resultat

Præsidentvalg i det lille vestafrikanske land med 1,7 millioner indbyggere er en test af et ungt demokrati.
05. december 2021 kl. 15:46 Af Ritzau

Gambias præsident, 56-årige Adama Barrow, har taget en sikker sejr ved landets præsidentvalg og dermed sikret sig en ny periode på posten.

Det oplyser Gambias valgkommission søndag aften.

Barrow har fået omkring 53 procent af stemmerne. Det er et godt stykke mere end sin nærmeste konkurrent, den politiske veteran Ousainou Darboe, der har fået omkring 28 procent af stemmerne.

Tre af Barrows rivaler - herunder 73-årige Darboe - har søndag dog afvist det foreløbige resultat. Det fremgår af en fælles udtalelse. Årsagen er, at der ifølge dem har været en usædvanlig forsinkelse i optællingen af stemmer.

I Gambia stemmer man ved at smide en lille marmorkugle i en beholder, der repræsenterer ens foretrukne kandidat. Kuglerne erstatter klassiske stemmesedler og bruges blandt andet på grund af udbredt analfabetisme.

Annonce

Præsidentvalget opfattes som en test af Gambias unge demokrati. Fem partier deltaget i valget. Dertil kommer en uafhængig kandidat.

Lørdagens valg var det første i det lille vestafrikanske land med 1,7 millioner indbyggere i årtier uden den magtfulde Yahya Jammeh som kandidat.

Jammeh styrede Gambia med hård hånd i 22 år og anklages blandt andet for at have sendt dødspatruljer ud efter politiske modstandere. Han tabte præsidentvalget i 2016 til Barrow og lever i dag i eksil i Ækvatorialguinea.

Jammeh forsøgte at blive ved magten efter sit valgnederlag i 2016, men omfattende pres fra lande i regionen tvang ham 2017 til at overlade magten.

Barrow og hans to koner stemte lørdag i et valglokale i hovedstaden Banjul. Præsidenten erklærede sig sikker på at blive genvalgt.

Annonce

73-årige Darboe, Barrows nærmeste rival, anklager den siddende præsident for at være mere optaget af sin egen magt end af befolkningens ve og vel.

- Vi kommer alle til at være vindere, hvis valget forløber fredeligt, sagde Darboe lørdag efter at have afgivet sin stemme i Bakau.

Ifølge Darboe har Barrow også har svigtet et løfte om at gå af efter tre år.

Gambia er omgivet af Senegal ved den vestafrikanske kyst og er et af Afrikas fattigste lande. Halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE