cookie-og-privatlivspolitik
Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager torsdag i et virtuelt klimamøde i København og lytter her, imens den amerikanske præsident, Joe Biden, indleder mødet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager torsdag i et virtuelt klimamøde i København og lytter her, imens den amerikanske præsident, Joe Biden, indleder mødet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Udland

Greenpeace: Bidens klimaløfte er for langt fra Paris-aftale

Biden vil halvere USA's udslip af drivhusgasser inden 2030, men det er ikke ambitiøst nok, mener Greenpeace.
22. april 2021 kl. 15:45 Af Ritzau

Det er dejligt, at den amerikanske præsident, Joe Biden, vil halvere USA's udslip af drivhusgasser inden 2030, for det presser andre lande i den rigtige retning.

Men det er ikke ambitiøst nok. Det mener Mads Flarup, generalsekretær i Greenpeace Norden.

- Når han siger en halvering, er det i forhold til USA's udledninger i 2005, som var historisk høje. Vi andre bruger 1990 som basisår, og hvis man skal omregne det til 1990, så svarer det til en reduktion på cirka 43 procent.

- Det er væsentligt lavere end for eksempel den danske udmelding på 70 procent eller EU's udmelding på 55 procent, siger Mads Flarup.

Hvis det skal være kompatibelt med Paris-aftalens ambition, så skulle Bidens ambition ligge omkring de 70 procent, siger generalsekretæren.

Annonce

Paris-aftalens mål er at begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader fra førindustrielt niveau inden år 2100. 193 lande har tilsluttet sig.

Bidens udmelding kom ved åbningen af et virtuelt klimatopmøde torsdag eftermiddag dansk tid, som præsidenten er vært for.

Målsætningen fra Biden er et ikke-forpligtende løfte. USA's tidligere mål i Paris-aftalen har været en nedskæring på mellem 26 og 28 procent inden 2025 sammenholdt med udslipsniveauet i 2005.

Mads Flarup medgiver, at Bidens udmelding torsdag er et vigtigt skridt i en rigtig retning.

- Men jeg vil holde fast i, at vi må tage udgangspunkt i, hvad klimavidenskaben fortæller os, at vi skal ned på.

Annonce

- Og så skal vi huske, at der er stor forskel på at have et mål og så rent faktisk levere de konkrete initiativer og penge, som skal til for at nå målet, siger han.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), er en af de 40 statsledere fra hele verden, som deltager i topmødet.

Mads Flarup forventer dog ikke, at der kommer de store nyheder på den front.

Samme dag, som topmødet er begyndt, har EU's Copernicus-observationstjeneste meddelt, at Europa sidste år oplevede den varmeste sommer på kontinentet, som nogensinde er blevet registreret.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE