cookie-og-privatlivspolitik
Gita Gopinath, som er cheføkonom i Den Internationale Valutafond (IMF) siger, at udsigterne for verdensøkonomien fortsat er usikre, og at der sker en afmatning af økonomierne mange steder samtidigt. I år ventes der en vækst i verdensøkonomien på omkring 3,0 procent.
Gita Gopinath, som er cheføkonom i Den Internationale Valutafond (IMF) siger, at udsigterne for verdensøkonomien fortsat er usikre, og at der sker en afmatning af økonomierne mange steder samtidigt. I år ventes der en vækst i verdensøkonomien på omkring 3,0 procent.
Foto: Olivier Douliery/Ritzau Scanpix

Udland

Handelskrig får IMF til at se mørke skyer over verdens økonomi

Handelskrig mellem USA og Kina får Den Internationale Valutafond til at skrue ned for vækstforventningerne.
15. oktober 2019 kl. 15:16 Af Ritzau

Annonce

Den Internationale Valutafond (IMF) forventer den laveste vækst i verdensøkonomien siden den globale finanskrise i 2008-2009.

I år ventes der en vækst i verdensøkonomien på omkring 3,0 procent. Det er en nedjustering af prognosen fra juli, der lød på en vækst på 3,2 procent.

Næste års vækstprognose er også reduceret - til 3,4 procent.

- Med en afmatning af økonomierne mange steder på samme tid og usikkerhed omkring forsøgene på genopretning er udsigterne fortsat usikre, siger IMF-økonomen Gita Gopinath i indledningen til kvartalsrapporten fra IMF.

IMF har siden 1940'erne arbejdet på blandt andet at sikre stabilitet i den globale økonomi og fremme økonomisk samarbejde. Institutionen arbejder også på at bekæmpe fattigdom over hele verden.

Fonden kan desuden gribe ind med lån i forbindelse med eventuelle økonomiske kriser hos dens i alt 189 medlemslande.

IMF har i alle sine kvartalsrapporter det seneste år nedjusteret vækstprognoserne - især med henvisninger til forværrede handelskonflikter.

- Der er behov for at mindske handelsmæssige og geopolitiske spændinger, pointerer Gopinath.

IMF's prognose for verdensøkonomien er ikke opløftende læsning for dansk erhvervsliv. Det vurderer Dansk Industris chefanalytiker, Allan Sørensen.

- Der er ingen tvivl om, at når væksten i udlandet er lav, bliver der hårdere kamp om kunderne. Det betyder, at væksten hjemme i Danmark også bliver svækket af det, siger han.

Han påpeger, at det er femte gang i træk, at IMF skruer ned for vækstudsigterne for 2019.

Nedjusteringen af forventningerne til væksten skyldes ifølge Allan Sørensen især, at der er store usikkerheder i hele verden.

- Det bunder i enormt store usikkerheder - både på grund af handelskrig, brexit, geopolitiske spændinger i Syrien, Iran og Hongkong. Al den usikkerhed og handelskrig er simpelthen med til at svække aktiviteten i verdensøkonomien, siger han.

Også tysk, svensk og italiensk økonomi viser svaghedstegn.

- Det er en dyster prognose, siger Allan Sørensen.

IMF forventer en vækst i Danmark på 1,7 procent i 2019 og 1,9 procent i 2020.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce