cookie-og-privatlivspolitik
Voldelige sammenstød blev onsdag kraftigt optrappet i det centale Hongkong, da unge demonstranters tidsfrist til politikere udløb  i strid om ny lov, der vil flytte mange retssager til Kina.
Voldelige sammenstød blev onsdag kraftigt optrappet i det centale Hongkong, da unge demonstranters tidsfrist til politikere udløb i strid om ny lov, der vil flytte mange retssager til Kina.
Foto: Anthony Wallace/Ritzau Scanpix

Udland

Hongkongs politi anvender tåregas for at stoppe blokade

Massive demonstrationer mod Kina optrappes i det centrale Hongkong, hvor unge har omringet regeringskvarter.
12. juni 2019 kl. 11:06 Af /ritzau/Reuters

Annonce

Politiet i Hongkong anvender onsdag tåregas og gummikugler i et forsøg på at forhindre demonstranter i at storme parlamentet under en optrapning af krisen i den kinesisk-styrede storby.

Politifolk brugte både tåregas, peberspray og knipler i et forsøg på at sprede demonstranterne, som overvejende er sortklædte unge og studerende med hjelme og masker.

Nogle af de titusindvis af aktivister, som først havde demonstreret fredeligt, kastede plastikflasker mod politiet efter at have opført blokader og vejspærringer i områderne.

Demonstranterne kæmper mod et stærkt omstridt nyt lovforslag, der vil gøre det muligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina.

- Demonstranterne må stoppe med at anvende vold, siger politiets chef i forbindelse med aktionen.

Mange indbyggere i Hongkong, der er en del af Kina, men har vidtrækkende selvstyre, frygter, at udleveringsaftalen vil blive brugt til at straffe politiske fanger.

De voldelige sammenstød begyndte for alvor kort efter klokken 15.00 (klokken 09:00 dansk tid), da en tidsfrist fastsat af demonstranterne udløb.

Protesterne finder sted omkring Lung Wo Road, som er en hovedfærdselsåre tæt på regeringshovedkvarteret.

Det er også her den politiske leder i Hongkong, Carrie Lam, som er indsat på posten af Kina, har kontor.

Demonstrationerne har fået det lovgivende råd i Hongkong til at udskyde andenbehandlingen af det omstridte lovforslag på ubestemt tid

Den meget spændte situation vækker mindelser om Besætbevægelsen i Hongkong i 2014, som med aktioner, vejspærringer og blokader lukkede centrale dele af den kinesisk styrede storby ned i adskillige måneder.

Ved tidsfristens udløb trængte demonstranter ind i Det Lovgivende Råd (Legco), og demonstranter kastede blandt andet metalhegn mod politifolk.

Tusindvis af demonstranter blokerede samtidig centrale veje omkring regeringshovedkvarteret.

Blokaderne kommer i kølvandet på massive demonstrationer.

Menneskerettighedsgrupper har gentagne gange udtrykt bekymring for, at retssager ved en kinesisk domstol ikke vil være frie og retfærdige, og at menneskerettigheder vil blive overtrådt.

Hongkong har tidligere været en britisk koloni. Den blev i 1997 ført tilbage til Kina som en særskilt administrativ region med udstrakt selvstyre. Det indebærer blandt andet, at Hongkong har demokratiske valg og sit eget retssystem.

Ifølge aftalen med Kina har Hongkong ret til at bevare sit særskilte demokratiske system i 50 år frem til 2047.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce