cookie-og-privatlivspolitik
Politikere ses her fredag i sammenstød med sikkerhedspersonale i Hongkong. De er utilfredse med en ny varslet sikkerhedslov.
Politikere ses her fredag i sammenstød med sikkerhedspersonale i Hongkong. De er utilfredse med en ny varslet sikkerhedslov.
Foto: Tyrone Siu/Reuters

Udland

Hongkongs regering vil indføre omstridt lov hurtigst muligt

Den politiske leder i Hongkong, Carrie Lam, støtter den kinesiske regerings forslag om ny sikkerhedslov.
22. maj 2020 kl. 09:56 Af Ritzau

Annonce

Hongkongs regering er klar til "så hurtigt som muligt" at indføre en ny sikkerhedslov, der er blevet foreslået af den kinesiske regering.

Det siger Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hun understreger, at loven ikke vil påvirke Hongkongs uafhængighed eller dets retssystem. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udkastet til den nye lov har dog fået mange til at fare i flint. Prodemokratiske kræfter frygter, at den vil underminere Hongkongs frihedsrettigheder.

Det har allerede fredag fået demonstranter til at gå på gaden.

Ifølge udkastet vil Kina give sig selv magten til at skrive Hongkongs sikkerhedslov. Det skriver Reuters.

Målet vil være det, loven udpeger som terrorisme, separatisme og "eller enhver handling, der på alvorlig vis truer den nationale sikkerhed". Også "indblanding fra udenlandske magter" er omfattet af udkastet.

Sikkerhedsloven ventes at blive fremlagt under den årlige samling for den kinesiske folkekongres (NPC), som gik i gang natten til fredag dansk tid.

NPC er ifølge forfatningen fra 1982 Kinas mest magtfulde organ. Ulig den traditionelle opfattelse af et parlament er NPC ikke direkte folkevalgt.

I realiteten fungerer den ofte som et gummistempel for beslutninger truffet af dens stående udvalg, partiets centralkomité og præsidenten.

Størsteparten af de 2970 delegerede i Den Nationale Folkekongres er medlemmer af det kinesiske kommunistparti. De er udpeget af regionale folkekongresser rundt om i landet samt af de væbnede styrker.

Medlemmerne er udpeget for fem år ad gangen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce