cookie-og-privatlivspolitik
På billedet ses Theoneste Bagosora, som han så ud, da han i 2008 blev dømt for forbrydelser mod menneskeheden ved den FN-støttede Internationale Krigsforbryderdomstol for Rwanda (ICTR).
På billedet ses Theoneste Bagosora, som han så ud, da han i 2008 blev dømt for forbrydelser mod menneskeheden ved den FN-støttede Internationale Krigsforbryderdomstol for Rwanda (ICTR).
Foto: Ho/Reuters

Udland

Hovedmanden bag folkedrabet i Rwanda er død i fængslet

Theoneste Bagosora blev efter folkedrab i Rwanda i 1994 dømt for forbrydelser mod menneskeheden.
26. september 2021 kl. 06:22 Af Ritzau

En tidligere hærchef fra Rwanda, der er blevet beskyldt for at have været den hovedansvarlige bag folkedrabet i landet i 1994, er død i et fængsel i Mali.

Det oplyser flere maliske embedsfolk lørdag.

Nu afdøde Theoneste Bagosora var i gang med at afsone en fængselsdom på 35 år, efter at han i sin tid blev dømt for forbrydelser mod menneskeheden af den daværende FN-støttede Internationale Krigsforbryderdomstol for Rwanda (ICTR).

Hans straf var blevet nedsat fra fængsel på livstid.

- Det er bekræftet. Han var over 80 år gammel og alvorligt syg med hjerteproblemer, siger en unavngiven kilde i Malis fængselsvæsen.

Annonce

- Han kom på hospitalet adskillige gange og gennemgik tre operationer. Han døde i dag (lørdag, red.) på en klinik, lyder det videre fra kilden, der ønsker at være anonym.

Anklagere beskyldte efter folkemordet Bagosora for at have overtaget kontrollen med militæret og de politiske institutioner i Rwanda, efter at daværende præsident Juvenal Habyarimana blev dræbt, da hans fly blev skudt ned i 1994.

Theoneste Bagosora var på det tidspunkt den øverst ansvarlige i landets forsvarsministerium.

Anklagere ved krigsforbryderdomstolen ICTR beskyldte også Bagosora for at have haft ansvaret for den berygtede Interahamwe-milits og de tropper, der på bare 100 dage var med til at slå næsten 800.000 tutsier og moderate hutuer ihjel.

Den canadiske general Romeo Dallaire, der var chef for FN's fredsbevarende mission i Rwanda under folkedrabet i 1994, har tidligere beskrevet Theoneste Bagosora som "hovedmanden" bag drabene.

Annonce

Dallaire har også hævdet, at Bagosora skulle have truet med at slå ham ihjel dengang.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE