cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Humøret har pil op før knald eller fald-dag om brexit-aftale

Klimaet i intense forhandlinger mellem EU og Storbritannien er blevet bedre, vurderer Sveriges EU-minister.
15. oktober 2019 kl. 15:13 Af Ritzau

Annonce

Det er knald eller fald for en brexitaftale allerede tirsdag aften, hvis den skal landes, inden EU's stats- og regeringschefer torsdag mødes i Bruxelles.

Storbritanniens regering går målrettet efter at forlade EU 31. oktober som længe planlagt, og EU's chefforhandler, Michel Barnier, har ifølge flere diplomater sagt, at det er sidste chance tirsdag aften.

Flere ministre melder, at parterne, som er midt i intense forhandlinger, nu står lidt tættere på hinanden. Chancen for en aftale synes en anelse øget.

- Nu kan det i hvert fald ikke udelukkes, at der kan komme en aftale, måske tilmed i det næste døgn, siger den svenske EU-minister, Hans Dahlgren, under EU-mødet i Luxembourg.

Han begrunder det med, at "klimaet i forhandlingerne" er "forandret" efter et møde i Liverpool mellem den britiske premierminister, Boris Johnson, og den irske premierminister, Leo Varadkar, i sidste uge.

EU's chefforhandler for brexit, Michel Barnier, informerede tirsdag formiddag EU-landenes udenrigs- og europaministre om forhandlingerne, som i løbet af den seneste uge er blevet intensiveret.

Franskmanden forudså ifølge en diplomat tre mulige udfald: Det kan blive en aftale i aften. Det kan blive en forlængelse. Eller forhandlingerne kan bryde sammen.

- Der er stadig bevægelse i forhandlingerne. Det er positivt, at der er noget at forhandle om, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Den danske minister er imidlertid mere tilbageholdende med optimismen end sin svenske kollega. Han kalder det fortsat en "kæmpe udfordring" at nå en aftale inden EU-topmødet torsdag.

Ifølge Barnier forsøger man lige nu at blive enige om tre udeståender. Det er konceptet om fair spilleregler, toldarrangementer og øget indflydelse til Nordirland.

- Følelsen er, at der er en mulighed for en aftale. Hvis det ikke lykkes før topmødet, så måske inden oktober måned er slut. Men der er fortsat en risiko for, at det bliver et hårdt brexit, siger Hans Dahlgren.

Kofod understreger ligeledes, at risikoen for en papirløs skilsmisse med det kaos, der ventes at følge med en sådan, fortsat er et muligt udfald.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce