cookie-og-privatlivspolitik
Den overraskende præsidentkandidat - 37-årige Svetlana Tikhanovskaja - er blevet en trussel for præsident Aleksandr Lukasjenko ved præsidentvalget i Hvidrusland søndag. Men OSCE vil ikke have observatører på plads.
Den overraskende præsidentkandidat - 37-årige Svetlana Tikhanovskaja - er blevet en trussel for præsident Aleksandr Lukasjenko ved præsidentvalget i Hvidrusland søndag. Men OSCE vil ikke have observatører på plads.
Foto: Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Udland

Hviderusland spænder ben for valgobservatører

Vi har fået en invitation alt for sent, siger OSCE, der ikke vil være til stede ved omstridt præsidentvalg.
06. august 2020 kl. 11:22 Af Ritzau

Annonce

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) bekræfter, at det ikke vil have observatører på plads ved præsidentvalget i Hviderusland på søndag.

For organisationen har ikke modtaget en invitation i tide, og det vidste den hviderussiske regering udmærket, lyder det fra OSCE.

Præsident Aleksandr Lukasjenko, som har ledet Hviderusland i et kvart århundrede, stiller for sjette gang op til valget.

Præsidenten, der beskyldes for at have omdannet landet til et diktatur, ser denne gang ud til at få hård modstand fra en kvindelig kandidat, efter at myndighederne tidligere har fængslet eller forhindret oppositionsfolk i at stille op.

En af de mulige kandidater er flygtet til Rusland efter et tip om, at han ville blive anholdt.

En talsmand for OSCE siger, at den hviderussiske regering "var helt klar over, at vi behøvede at få en invitation i god tid for at kunne observere alle aspekter af valget". Herunder registreringen af kandidater og sammensætningen af en valgkommission.

OSCE har ellers været observatører ved alle tidligere valg i Hviderusland siden 2001.

Ifølge talsmanden er det først inden for de seneste uger, at invitationen blev sendt til OSCE.

Bloggeren Sergej Tikhanovskij var en af Lukasjenkos udfordrere ved valget, indtil han blev fængslet.

Det fik hans kone, Svetlana Tikhanovskaja, til at træde i hans sted. Hun har ved demonstrationer i hovedstaden, Minsk, kunnet samle titusinder af mennesker, der udtrykker deres lede over præsidenten.

37-årige Svetlana Tikhanovskaja siger, at hun kun modvilligt har kastet sig ud i opgaven. Hun er ved søndagens valg Lukasjenkos nærmeste udfordrer.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce