cookie-og-privatlivspolitik
USA's præsident planlægger at skyde fejringen af 4. juli i gang ved monumentet Mount Rushmore, der afbilleder de fire præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. (Arkivfoto)
USA's præsident planlægger at skyde fejringen af 4. juli i gang ved monumentet Mount Rushmore, der afbilleder de fire præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. (Arkivfoto)
Foto: Scott Olson/Ritzau Scanpix

Udland

Indfødte er vrede over Trumps fejring af uafhængighedsdagen

Fyrværkeri og jetfly over monumentet Mount Rushmore i USA skaber frustrationer blandt de indfødte.
04. juli 2020 kl. 03:31 Af Ritzau

Annonce

Indfødte amerikanere er vrede over USA's præsident Donald Trumps fejring af den amerikanske uafhængighedsdag, 4. juli.

Trump har planlagt at skyde fejringen i gang allerede fredag aften lokal tid ved monumentet Mount Rushmore, der afbilleder de fire præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

Flere indfødte ser monumentet som en vanhelligelse af det land, som blev stjålet fra dem og givet til folk, der var fjendtlige over for de indfødte, skriver amerikanske ABC News.

- Mount Rushmore er et symbol på hvidt overherredømme og strukturel racisme, der stadig eksisterer i samfundet i dag, siger Nick Tilsen, der er leder af stammen Oglala Lakota, ifølge ABC News.

- Det er en uret at aktivt stjæle indfødtes land og så hugge ansigtet af de kolonister, der begik folkemord, i sten, siger han.

Ifølge mediet har flere grupper af indfødte planlagt demonstrationer under Trumps besøg ved monumentet.

Ifølge Trumps planer skal flere jetfly flyve hen over Mount Rushmore fredag - dagen før uafhængighedsdagen - og for første gang siden 2009 bliver der affyret fyrværkeri. Det har ellers været bandlyst i 11 år af miljøhensyn.

Det skyldes blandt andet, at området er knastørt. Men Trump-lejren har med hjælp fra South Dakotas guvernør fået forbuddet ophævet.

Flere lokale borgere frygter også for en spredning af coronavirus, når så mange personer skal stimle sammen ved fejringen.

Trump skal holde tale ved Mount Rushmore fredag aften lokal tid - tidligt lørdag morgen dansk tid.

Donald Trump bliver den første præsident på stedet siden 2002, da præsident George W. Bush var her.

Besøget fra Trump sker efter flere måneders strid mellem indfødte, delstatsmyndighederne i South Dakota og de føderale myndigheder om magtbeføjelser til at isolere indfødte i reservater eller ej.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce