cookie-og-privatlivspolitik
Indiens premierminister,  Narendra Modi, får i slutningen af juni mulighed for at møde USA's præsident, Donald Trump, ved et G20-topmøde i Japan. (Arkivfoto).
Indiens premierminister, Narendra Modi, får i slutningen af juni mulighed for at møde USA's præsident, Donald Trump, ved et G20-topmøde i Japan. (Arkivfoto).
Foto: Vyacheslav Oseledko/Ritzau Scanpix

Udland

Indien lægger told på æbler og mandler fra USA

Indien indfører told på 28 varer fra USA, som reaktion på mistet status som begunstiget handelspartner.
16. juni 2019 kl. 01:57

Annonce

Indien vil med virkning fra søndag lægge told på 28 amerikanske varer som reaktion på, at USA i begyndelsen af juni fjernede Indien fra en liste over lande, som har særlige gunstige forhold i samhandlen med USA.

At Indien mister sin status som privilegeret handelspartner, indebærer, at indisk eksport til USA til en værdi af 5,6 milliarder dollar fremover vil blive pålagt told.

Indien betegner den amerikanske beslutning som "beklagelig" og understreger, at man vil "værne om landets interesser".

Allerede i juni 2018 annoncerede Indien toldsatser på op til 120 procent for en række amerikanske varer, efter at USA's præsident, Donald Trump, indførte told på importeret stål og aluminium.

Indførelsen af tolden er dog flere gange blevet udskudt som følge af handelsforhandlinger mellem de to lande. Indien har ifølge nyhedsbureauet Reuters holdt døren åben i håb om at undgå en forværring af handelsforholdet til USA.

Men lørdag meddelte finansministeriet i Indien, at 28 specifikke amerikanske varer - deriblandt æbler, mandler og valnødder - fra og med søndag bliver pålagt en "gengældelsestold" på op til 70 procent.

Toldsatsen på tilsvarende varer fra andre lande bliver der derimod ikke ændret på.

Højere indisk told på amerikanske produkter kan ifølge Reuters påvirke de politiske og sikkerhedsmæssige relationer mellem de to nationer.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, som senere i juni ventes at besøge Indien, sagde tidligere denne uge, at USA er åben for yderligere handelssamtaler. Overordnet ønsker USA, at amerikanske virksomheder får lettere ved at komme ind på det indiske marked, lød det fra Pompeo.

Den samlede handel mellem USA og Indien løb i 2018 op i 142,1 milliarder dollar. Det er en syvdobling i forhold til 2001.

Indien er blandt andet langt den største importør af amerikanske mandler. I 2018 indførte Indien mandler fra USA for et beløb på 543 millioner dollar.

Indiens premierminister, Narendra Modi, og USA's præsident, Donald Trump, ventes at møde hinanden i forbindelse med et G20-topmøde i Japan den 28. og 29. juni.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Lokalpolitik 18. oktober 2019 kl. 11.15

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

Annonce