cookie-og-privatlivspolitik
Voldsomme demonstrationer rystede Bagdad og andre irakiske byer i begyndelsen af oktober. Irakiske sikkerhedsstyrker brugte overdreven magt under demonstrationerne, hvor ialt 157 mennesker blev dræbt.(Arkivfoto)
Voldsomme demonstrationer rystede Bagdad og andre irakiske byer i begyndelsen af oktober. Irakiske sikkerhedsstyrker brugte overdreven magt under demonstrationerne, hvor ialt 157 mennesker blev dræbt.(Arkivfoto)
Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters

Udland

Irakiske sikkerhedsstyrker dræbte 157 under uro i oktober

70 dræbte blev ramt af skud i hovedet eller i brystet. Omring 6000 blev meldt såret.
22. oktober 2019 kl. 14:30 Af Ritzau

Annonce

Irakiske sikkerhedsstyrker brugte overdreven magt i landet under nylige demonstrationer, og i alt blev 157 mennesker dræbt. De fleste var civile.

Det oplyser en regeringskomité i en rapport tirsdag.

I Bagdad blev 111 demonstranter dræbt, hedder det i rapporten om de regeringsfjendtlige demonstrationer tidligere denne måned.

Rapporten retter en skarp kritik mod politiet og sikkerhedsstyrkerne, som synes at have mistet kontrollen over situationen og anvendte mere vold end nødvendigt.

Omkring 70 af de dræbte blev ramt af skud, som politiet affyrede direkte mod demonstranternes hoved eller bryst.

Iraks premierminister, Adel Abdel Mahdi, har lovet reformer efter de voldsomme demonstrationer, hvor over 6000 blev meldt såret under sammenstødene med soldater og politi.

Myndighederne siger, at 51 offentlige bygninger og otte hovedkvarterer for politiske partier blev brændt ned af demonstranter.

Blandt de dræbte er otte personer fra landets sikkerhedsstyrker.

Demonstranternes vrede har været rettet mod udbredt korruption. De mener ikke, at regeringen har gjort et seriøst forsøg på at komme det til livs.

Det, der begyndte som en protest mod høj arbejdsløshed og korruption, har hurtigt udviklet sig til et krav om, at regeringen går af.

Arbejdsløsheden blandt Iraks unge ligger på omkring 25 procent.

Trods landets olierigdomme, som er verdens femtestørste, lever næsten hver femte af landets 40 millioner indbyggere i fattigdom.

Irak har i næsten fire årtier været igennem krig mod nabolande, effekten af FN-sanktioner, to amerikanske invasioner, borgerkrig og kampen mod Islamisk Stat - og det har sat sit præg.

Irak er på 12.-pladsen på Transparency Internationals liste over de mest korrupte lande i verden.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Bedstemor med slag i! 21. november 2019 kl. 18.21

AF: MARTIN WOUTERS

ingen reaktioner fra… 20. november 2019 kl. 10.24

AF: BJARKE ROSENKILDE

Ytringsfrihed eller diktatur. 18. november 2019 kl. 19.20

AF: MARTIN WOUTERS

ønsker flere oplysninger… 18. november 2019 kl. 08.29

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel til en kæmpe 17. november 2019 kl. 20.55

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hvor bor de blå? 17. november 2019 kl. 00.39

Annonce