cookie-og-privatlivspolitik
Irans præsident, Hassan Rouhani, retter skytses mod USA under tale tirsdag til medarbejdere i det iranske sundhedsministerium.
Irans præsident, Hassan Rouhani, retter skytses mod USA under tale tirsdag til medarbejdere i det iranske sundhedsministerium.
Foto: Handout/Reuters

Udland

Iran: Trump-regering stikker en løgn om forhandlinger

Det Hvide Hus' sanktioner mod Iran viser, at man er mentalt retarderet, siger Irans præsident.
25. juni 2019 kl. 06:10

Annonce

Irans præsident, Hassan Rouhani, mener, at de nye amerikanske sanktioner mod iranske diplomater viser, at USA's regering "lyver", når den samtidig tilbyder forhandlinger.

- Samtidig med at du opfordrer til forhandlinger, så søger du sanktioner mod udenrigsministeren. Det er tydeligt, at du lyver, siger Rouhani i en tale, som vises på iransk tv.

Det skriver AFP.

Blandt de personer, som USA mandag fortalte vil blive ramt af sanktioner, er udenrigsminister Mohammad Javad Zarif. Det samme gælder landets åndelige leder, ayatollah Khamenei.

Rouhani har tidligere omtalt præsident Trump som mentalt retarderet. Det er samme ordvalg, han bruger denne gang om regeringen i Washington.

- Det Hvide Hus' handlinger betyder, at det er mentalt retarderet, siger han.

Han understreger, at Irans "strategiske tålmodighed" ikke skal forveksles med frygt.

Det var USA' nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, som mandag erklærede, at man "holder døren åben til ægte forhandlinger". Men at Iran har nægtet at svare.

En talsmand for Irans udenrigsministerium sagde tidligere tirsdag, at de seneste sanktioner fra USA vil "afbryde de diplomatiske kanaler for evigt".

Sanktionerne er en reaktion på Irans nedskydning af en amerikansk drone torsdag. Men de ville være blevet indført under alle omstændigheder, lød det mandag fra Trump.

- At indføre sanktioner mod Irans øverste leder og udenrigsminister er den endelige afslutning af vejen mod diplomati, skriver den iranske talsmand på Twitter.

Ifølge Trump vil de nye sanktioner betyde, at iranske værdier for milliarder af dollar indefryses. Sanktionerne kan være i kraft i "årevis".

USA's regering ønsker blandt andet at presse Iran til at genåbne forhandlinger om dets atomprogram. Samtidig skal det stoppe udviklingen af raketter og opgive sin militære støtte til allierede i Mellemøsten.

Spændingerne ved Den Persiske Bugt er taget til, siden USA til stor fortrydelse for EU sidste år trak sig ud af den internationale atomaftale med Iran.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce