cookie-og-privatlivspolitik
USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, afviser at kommentere melding fra Iran, der siger, at 17 efterretningsfolk fra CIA er tilbageholdt i landet. Pompeo påpeger dog, at "det iranske regime har en lang historie med at lyve".
USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, afviser at kommentere melding fra Iran, der siger, at 17 efterretningsfolk fra CIA er tilbageholdt i landet. Pompeo påpeger dog, at "det iranske regime har en lang historie med at lyve".
Foto: Jose Cabezas/Reuters

Udland

Iran tilbageholder 17 påståede CIA-spioner

Flere CIA-efterretningsfolk er ifølge iransk ministerium blevet dømt til døden, skriver lokalt nyhedsbureau.
22. juli 2019 kl. 09:19

Annonce

Det iranske efterretningsministerium oplyser, at en gruppe efterretningsfolk fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA er tilbageholdt i landet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der citerer lokale medier.

Statsligt tv citerer ministeriet for meldinger om, at et netværk af spioner er blevet ødelagt, og at 17 personer er tilbageholdt.

Her fremgår det, at de identificerede personer besad følsomme og vigtige job, hvor de indsamlede hemmeligstemplet information.

Det drejer sig angiveligt om stillinger i den private sektor, hvor de arbejdede med emner som økonomi, infrastruktur, militær og teknologi.

Flere af de anholdte skal være dømt til døden, skriver det iranske nyhedsbureau Fars, der citerer en højtstående embedsmand fra ministeriet.

USA's præsident, Donald Trump, afviser blankt de iranske meldinger om, at 17 påståede CIA-spioner skulle være pågrebet. Det er "bare flere løgne og propaganda" fra Iran, lyder det fra ham.

- Meldingen om, at Iran har fanget CIA-spioner, er totalt falsk. Nul sandhed, skriver præsidenten på Twitter.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, siger, at han ikke direkte kan kommentere meldinger om, at Iran har tilbageholdt efterretningsfolk fra CIA, men han udtaler:

- Det iranske regime har en lang historie med at lyve, siger han i et interview med Fox News ifølge Reuters.

Pompeo hverken be- eller afkræfter, at der er anholdte CIA-ansatte i Irans varetægt.

Ifølge lokale medier blev spionerne anholdt i det iranske kalenderår 2019, der sluttede i marts. Der er ikke yderligere detaljer om anholdelserne.

Udmeldingen kommer i kølvandet på spændinger mellem Iran og Vesten, der begyndte, da USA strammede sanktioner mod landet i begyndelsen af maj.

I sidste uge meddelte Iran, at en britisk tanker blev tilbageholdt i Hormuzstrædet, efter at briterne opbragte et iransk tankskib nær Gibraltar.

Det har vakt stor kritik fra Vesten, hvor Storbritannien overvejer muligheder for at sanktionere Iran.

I juni oplyste Iran, at et større netværk af efterretningsfolk, der arbejdede med cyberspionage, blev tilbageholdt. De hørte også angiveligt til CIA.

Det er umiddelbart ikke klart, hvorvidt de 17 anholdelser er et led i arbejdet med anholdelserne i juni.

Flere iranske nyhedsbureauer skrev også, at Iran i juni henrettede en tidligere ansat i landets forsvarsministerium. Han var ifølge meldingerne dømt ved en militærdomstol for spionage til fordel for CIA i USA.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Indenrigsministerens… 12. december 2019 kl. 23.09

AF: KENNETH WINTHER

Tænk hvis præsident Trump… 09. december 2019 kl. 15.37

AF: JOHN WENNERWALD

Hverdagens daginstitutioner 08. december 2019 kl. 22.31

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

Annonce