cookie-og-privatlivspolitik
Antallet af terrorangreb i Europa udført af islamister er halveret i forhold til 2017, hvilket er en trend, som ventes at fortsætte i år, hedder det i den norske efterretningstjenestes seneste vurdering, som blev offentliggjort af efterretningschef Morten Haga Lunde mandag.
Antallet af terrorangreb i Europa udført af islamister er halveret i forhold til 2017, hvilket er en trend, som ventes at fortsætte i år, hedder det i den norske efterretningstjenestes seneste vurdering, som blev offentliggjort af efterretningschef Morten Haga Lunde mandag.
Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix

Udland

Islamistisk terror i Europa er halveret siden 2017

Norges efterretningstjeneste ser stadigt større sikkerhedstrusler fra Rusland og Kina.
11. februar 2019 kl. 10:58 Af /ritzau/NTB

Annonce

En tendens med færre terrorangreb i Europa fra islamistiske ekstremister vil fortsætte i 2019.

Det oplyser Norges efterretningstjeneste i en ny rapport.

- Antallet af terrorangreb - udført af islamister- er halveret i forhold til 2017, hvilket er en tendens, som ventes at fortsætte i år, hedder det i efterretningstjenestens seneste vurdering.

Den blev offentliggjort af efterretningschef Morten Haga Lunde mandag.

Derimod ser den norske efterretningstjeneste et stadigt større pres fra efterretningstjenesterne i Rusland og Kina, hvilket nu anses for at være den største sikkerhedstrussel mod Norge.

Operationerne fra de to lande bliver mere og mere koordinerede og effektive, hedder det.

- Denne efterretningstrussel er den mest pågående og omfattende sikkerhedstrussel mod Norge og norske interesser. Russiske og kinesiske aktører står for hovedandelen af disse aktiviteter og operationer, som er mere koordinerede end tidligere, siger efterretningstjenesten om aktuelle sikkerhedstrusler mod Norge i 2019.

- Målene er politiske og militære. Også forskningsinstitutioner og højteknologiske institutioner er mål, hedder det.

- På sigt må vi være forberedt på et øget kinesisk nærvær - også i vore nærområder, siger den norske efterretningsrapport videre.

Den siger videre, Rusland fortsætter forsøg på at undergrave politiske interesser og øge den politiske polarisering i Europa og Nato.

I forbindelse med vurderingerne af islamistiske grupper anfører de norske efterretningstjenester, at svækkelsen af Islamisk Stat medfører et mere komplekst og uoverskueligt trusselbillede.

- Dynamikken i de europæiske netværk ventes at få øget betydning - uafhængigt af, hvordan disse organisationer og netværk udvikler sig i Mellemøsten og Afrika, hedder det.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce