cookie-og-privatlivspolitik
Kampe i Ain Zara i Tripoli, hvor nogle boligkvarterer er blevet forvandlet til krigszoner. Op mod 35.000 mennesker er ifølge FN flygtet fra deres hjem og har søgt tilflugt hos familie eller i offentlige bygninger, efter at milits gik til angreb på byen.
Kampe i Ain Zara i Tripoli, hvor nogle boligkvarterer er blevet forvandlet til krigszoner. Op mod 35.000 mennesker er ifølge FN flygtet fra deres hjem og har søgt tilflugt hos familie eller i offentlige bygninger, efter at milits gik til angreb på byen.
Foto: Hani Amara/Reuters

Udland

Kampe i Tripoli forvandler boligområder til krigszoner

Op mod 35.000 mennesker er ifølge FN flygtet fra deres hjem, efter at milits gik til angreb på Tripoli.
26. april 2019 kl. 13:56 Af /ritzau/AFP

Annonce

Optrappede kampe gør ifølge Røde Kors situationen stadig mere kritisk for civilbefolkningen i Tripoli. Den libyske hovedstad er under angreb fra oprørsgeneralen Khalifa Haftar. Haftar og hans mægtige LNA-milits indledte 4. april en militær offensiv for at erobre byen, hvor landets FN-støttede regering holder til.

Mindst 278 mennesker er blevet dræbt, og omkring 1300 er blevet såret i kampene, som har forvandlet flere boligområder til krigszoner. Det siger Den Internationale Røde Kors-komité, ICRC.

- Den humanitære situation i og omkring Tripoli er kraftigt forværret i de seneste tre uger, konstaterer ICRC.

Op mod 35.000 mennesker er ifølge FN flygtet fra deres hjem og har søgt tilflugt hos familie eller i offentlige bygninger, efter at Haftars styrker gik til angreb på byen.

Tripolis grundlæggende infrastruktur - blandt andet vandforsyninger og sygehuse, som er præget af otte års voldshandlinger - er nu yderligere svækket.

- Men vi er først og fremmest bekymrede for den del af civilbefolkningen, som bor nær fronten. Tæt befolkede områder bliver gradvis omdannet til slagmarker, siger Youness Rahoui, som leder ICRCs aktiviteter i den libyske hovedstaden.

Han siger, at det også bliver mere og mere farligt at hente sårede.

FN-organisationen for migration (IOM) er også dybt bekymret for 3000 flygtninge, som holdes indespærret i lejre i områder, hvor kampene raser.

Libyen har været præget af kaos og anarki siden oprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Landet er efterfølgende blevet et vigtigt transitland for flygtninge og migranter fra hele det afrikanske kontinent, samt for krigsflygtninge fra blandt andet Syrien.

De håber at komme over Middelhavet til Europa.

Khalifa Haftar støttes af Egypten og De Forenede Arabiske Emirater. De anser ham for at være et bolværk mod islamister. De to lande har ifølge FN ydet militær støtte til Haftar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce