cookie-og-privatlivspolitik
Et kommuniké fra G7-landenes udenrigsministre efter et møde i London beskylder Kinas regime under præsident Xi Jinping for menneskerettighedskrænkelser og for at bruge økonomisk magt til at underkue og nedgøre andre lande.
Et kommuniké fra G7-landenes udenrigsministre efter et møde i London beskylder Kinas regime under præsident Xi Jinping for menneskerettighedskrænkelser og for at bruge økonomisk magt til at underkue og nedgøre andre lande.
Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Udland

Kina fordømmer kritik fra G7 som upassende indblanding

Fjendtlig retorik optrappes mellem Kina og de store industrilande i G7 om blandt andet Taiwan.
06. maj 2021 kl. 10:58 Af Ritzau

Kina fordømmer torsdag en erklæring fra de store industrilande i G7, som kritiserer den kinesiske fremfærd over for Taiwan som "bølleagtig". Kina kalder erklæringen for indblanding i dets "interne anliggender".

Et kommuniké fra G7-landenes udenrigsministre efter et møde i London onsdag beskylder Kinas regime for menneskerettighedskrænkelser og for at bruge økonomisk magt til at underkue og nedgøre andre lande.

I et usædvanligt udspil siger G7-landene også, at de støtter Taiwans deltagelse i Verdenssundhedsorganisationen WHO's møder, mens gruppen udtrykker bekymring over "unilaterale handlinger, som kan eskalere spændinger i Taiwanstrædet".

Kina siger, at det er ulovligt for andre nationer at sejle i strædet, mens USA insisterer på, at det er et internationalt farvand.

USA sendte i februar en destroyer gennem Taiwanstrædet. Det var det første amerikanske krigsskib i farvandet mellem Kina og Taiwan efter indsættelsen af Joe Biden.

Annonce

- Skibenes transit gennem Taiwanstrædet understregede USA's indsats for at sikre et frit og åbent farvand, sagde en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium i februar.

Kina har også optrappet militære aktiviteter i Taiwanstrædet, som er et farvand mellem Kina og Taiwan. Det er 180 kilometer langt, og på sit smalleste punkt er det 130 kilometer bredt.

Der bor omkring 23 millioner mennesker i Taiwan. I Kina er det opfattelsen, at Taiwan er kinesisk territorium, der skal genforenes med resten af det kommunistiske og stærkt centraliserede land.

Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, har takket for støtten fra G7.

- Taiwan vil blive ved med at udvikle partsnerskaberne med G7-landene og fortsætte med at bidrage til global sundhed, fred, stabilitet og velfærd i vores region, hedder det i en erklæring fra præsidentens kontor.

Annonce

G7 er en mellemstatslig organisation, som tæller landene Canada, Frankrig, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland og USA.

USA og Storbritannien har senest fordømt Kina for at holde op mod en million uighurer og andre muslimske mindretal indespærret i lejre. Det viser rapporter fra FN, Amnesty International og Human Rights Watch.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE