cookie-og-privatlivspolitik
Kinas præsident , Xi Jinping (midten), ministre og embedsmænd deltog i indledningen på Kinas årlige samling af Den Nationale Folkekongres (NPC).
Kinas præsident , Xi Jinping (midten), ministre og embedsmænd deltog i indledningen på Kinas årlige samling af Den Nationale Folkekongres (NPC).
Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Udland

Kina sætter intet vækstmål for første gang i 30 år

Coronakrisen har ramt Kina hårdt, siger minister ved Kinas årlige samling af Den Nationale Folkekongres.
22. maj 2020 kl. 03:40 Af Ritzau

Annonce

Kina undlader at sætte et mål for væksten i 2020, efter at coronakrisen har ramt verdens andenstørste økonomi hårdt.

Det siger premierminister Li Keqiang natten til fredag dansk tid i forbindelse med indledningen af Kinas årlige samling af Den Nationale Folkekongres (NPC), skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

I stedet for vil den kinesiske regering - på grund af den store usikkerhed, som coronakrisen bringer - prioritere at få nedbragt ledigheden og sikre basale levestandarder, siger Li Keqiang.

Det er første gang, at Kina ikke sætter et årligt mål for bruttonationalproduktet (bnp) siden 1990.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Li Keqiang meddelte også, at Kinas budgetunderskud vil være over 3,6 procent af bnp'en i år. Underskuddet et steget med 1000 milliarder yuan, svarende til 957 milliarder kroner, i det seneste år.

Derudover vil der blive udstedt statslån for 3750 milliarder yuan til blandt andet kontrol af coronavirusset. Li Keqiang kaldte det "ekstraordinære handlinger for usædvanlige tider". Beløbet svarer til 3589 milliarder kroner.

De mange milliarder yuan vil blive givet til de lokale regeringer i Kinas regioner. De skal bruges på at skabe arbejdspladser, sikre basale levestandarder og sikre virksomheder.

Li Keqiang siger, at Kina er "meget klar over problemerne", som landet står over for.

Før coronakrisen forventede Kina en årlig vækst på seks procent i år. Virusudbruddet fik Kinas økonomi til at skrumpe med 6,8 procent fra januar til og med marts.

Efter en usædvanlig forsinkelse på 78 dage har Kinas folkekongres fredag begyndt sin årlige samling i Folkets Store Hal i Beijing, den kinesiske hovedstad.

Det er første gang siden kulturrevolutionen under formand Mao Zedong, der døde i 1976, at Kinas Nationale Folkekongres (NPC) med op imod 3000 kommunistiske delegerede er forsinket.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce