cookie-og-privatlivspolitik
Salget af kampfly til Taiwan er nødvendigt, for at taiwanerne kan klare presset fra Kina, mener Jim Risch, der er formand for Senatets udvalg for udenlandske relationer. (Arkivfoto)
Salget af kampfly til Taiwan er nødvendigt, for at taiwanerne kan klare presset fra Kina, mener Jim Risch, der er formand for Senatets udvalg for udenlandske relationer. (Arkivfoto)
Foto: Anna Moneymaker/Ritzau Scanpix

Udland

Kina truer USA med sanktioner i strid om Taiwan

Selv om Kina har truet med sanktioner mod USA for våbensalg til Taiwan, har USA godkendt salg af 66 F-16-fly.
20. august 2019 kl. 23:45

Annonce

Kina truer USA med sanktioner, efter at det har solgt kampfly til Taiwan.

En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium siger, at "Kina vil tage alle nødvendige forholdsregler for at beskytte vores interesser - deriblandt også indførelse af sanktioner mod amerikanske virksomheder, der har deltaget i dette våbensalg til Taiwan".

- Salget er en alvorlig indblanding i vore interne anliggender, og det undergraver vores suverænitet og vore sikkerhedsinteresser, siger talsmanden videre.

USA godkendte tirsdag et salg af 66 F-16-kampfly til Taiwan til en værdi af otte milliarder dollar ifølge den amerikanske producent Lockheed Martin, der står bag flyene.

Beløbet svarer til godt 53 milliarder kroner.

Udenrigsministeriet oplyser videre, at salget vil tjene USA's nationale, økonomiske og sikkerhedsmæssige interesser, ligesom at det vil hjælpe Taiwan med at opretholde et troværdigt forsvar.

- Disse kampfly er nødvendige for at forbedre Taiwans evne til at forsvare sit suveræne luftrum, som er under stigende pres fra Folkerepublikken Kina, siger den republikanske senator Jim Risch, der er formand for Senatets udvalg for udenlandske relationer.

Så sent som i juli oplyste det kinesiske udenrigsministerium, at den kinesiske regering og kinesiske virksomheder vil bryde alle handelsforbindelser med amerikanske virksomheder, der sælger våben til Taiwan.

Kina mener, at våbensalget vil bryde internationale regler og skade Kinas suverænitet.

Kina betragter Taiwan som en kinesisk provins, men Taiwan har de facto været uafhængig, siden den nationalistiske hær måtte flygte fra kommunisterne. De fordrevne slog sig ned i Taiwan i 1949.

Et stigende antal lande har som følge af det kinesiske pres afskåret de diplomatiske forbindelser med Taiwan til fordel for Kina.

USA har heller ingen diplomatiske forbindelser med Taiwan, men er den største eksportør af våben til landet og Taiwans mest magtfulde internationale støtte.

Kina har flere gange beskrevet Taiwan, som det mest betændte anliggende i forholdet mellem USA og Kina.

Forholdet mellem de to økonomiske stormagter er samtidig anspændt på grund af den igangværende handelsstrid mellem dem.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce