cookie-og-privatlivspolitik
Den svenske konge, Carl Gustaf, har besluttet, at fem af hans børnebørn ikke længere er en del af kongehuset. De er dog fortsat en del af den kongelige familie. 
(Arkivfoto)
Den svenske konge, Carl Gustaf, har besluttet, at fem af hans børnebørn ikke længere er en del af kongehuset. De er dog fortsat en del af den kongelige familie. (Arkivfoto)
Foto: Regis Duvignau/Reuters

Udland

Kong Carl Gustafs fem børnebørn ryger ud af kongehuset

Den svenske konge Carl Gustaf har meldt ud, at fem af hans børnebørn ikke længere er en del af kongehuset.
07. oktober 2019 kl. 11:06 Af Ritzau

Annonce

Den svenske kong Carl Gustaf har besluttet, at prinsesse Madeleines og prins Carl Philips børn ikke længere er en del af kongehuset.

Børnene vil fortsat være en del af den kongelige familie. Men de vil ikke have officielle pligter. De kommer dermed ikke til at repræsentere kongehuset fremover.

Det meddeler det svenske kongehus i en pressemeddelelse. Beslutningen omfatter dels Madeleines tre børn. Det er prinsesse Leonore på fem år, prins Nicolas på fire år og prinsesse Adrienne, der er et år.

Dels rammer det Prins Carl Philips to børn. Det er prins Alexander på tre år og prins Gabriel på to år.

Ifølge kongehuset er formålet med ændringen at afklare, hvilke personer inden for den kongelige familie man kan forvente at se til officielle opgaver.

Roger Lundgren, der er chefredaktør på magasinet Kungliga Magasinet, er beslutningen ikke overraskende. Og den får i praksis ikke den store betydning.

- De får et friere liv, men de vil bevare nogle privilegier og stadig høre til den kongelige familie. Det er nøjagtig det samme som for prinsesse Christina (Carl Gustafs søster, red.), siger han til nyhedsbureauet TT.

Børnene har ikke længere titel af kongelige højheder, men beholder ellers deres titler.

Den øverste gren i kongehuset er nu kong Carl Gustaf og dronning Silvia sammen med kronprinsesse Victoria og hendes mand, prins Daniel.

Kronprinsesse Victoria er søster til Madeleine og Carl Philip og tronarving til den svenske trone.

Hun har to børn, prinsesse Estelle på syv år og prins Oscar på tre år.

Prins Carl Philip, hans kone, prinsesse Sofia, og prinsesse Madeleine vil fortsætte deres arbejde i de organisationer og virksomheder, som de er engageret i.

Derudover kan de få officielle opgaver i den udstrækning, kong Carl Gustaf beslutter det.

I Danmark har dronning Margrethe meldt ud, at kun prins Christian kommer til at kunne leve af apanage, når han bliver voksen, mens hendes syv andre børnebørn ikke kommer til at få penge.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce