cookie-og-privatlivspolitik
På grund af ændrede styrkeforhold partierne imellem er det usikkert, om den siddende statsminister, Katrín Jakobsdóttir, fortsætter efter lørdagens parlamentsvalg i Island. (Arkivfoto.)
På grund af ændrede styrkeforhold partierne imellem er det usikkert, om den siddende statsminister, Katrín Jakobsdóttir, fortsætter efter lørdagens parlamentsvalg i Island. (Arkivfoto.)
Foto: Ntb Scanpix/Reuters

Udland

Kvinder er i overtal i Islands parlament - første gang i Europa

33 af Islands 63 parlamentspladser går til kvinder. Dermed skriver landet europæisk historie.
26. september 2021 kl. 12:31 Af Ritzau

For første gang i Europa sidder kvinder på over halvdelen af pladserne i et parlament efter lørdagens parlamentsvalg i Island.

Det viser de endelige islandske valgresultater søndag.

Af de 63 pladser i Islands parlament, Altinget, har kvinder fået 33.

Ifølge data indsamlet af Verdensbanken har intet andet land i Europa haft mere end 50 procent kvindelige parlamentsmedlemmer. Sverige har været tættest på med 47 procent.

I Danmark var 39,1 procent af dem, der blev valgt ind til Folketinget i 2019, kvinder. Det skriver Folketinget på sin hjemmeside.

Annonce

Fem andre lande i verden har aktuelt parlamenter, hvor over halvdelen af pladserne besættes af kvinder. Det oplyser organisationen Inter-Parliamentary Union.

I Rwanda er 61 procent af parlamentsmedlemmerne kvinder. I Cuba er det 53 procent, Nicaragua 51 procent, Mexico 50 procent - og også i De Forenede Arabiske Emirater er halvdelen kvinder.

Island har ikke lovgivning om en bestemt andel af kvinder i parlamentet i modsætning til visse andre lande. Nogle partier kræver dog, at en vis andel af kandidaterne er kvinder.

Island har toppet Verdens Økonomiske Forums (WEF) liste over de mest ligestillede lande de seneste 12 år.

Valget til Altinget lørdag resulterede i, at Islands koalitionsregering genvandt sit flertal. Det viser det endelige resultat søndag ved middagstid.

Annonce

På grund af ændrede styrkeforhold partierne imellem er det dog usikkert, om den siddende statsminister, Katrín Jakobsdóttir, får lov at lede koalitionen. Det står heller ikke klar, om koalitionen fortsætter.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE