cookie-og-privatlivspolitik
Labour har for alvor fået vind i sejlene, efter at Keir Starmer overtog posten som partileder fra den udskældte Jeremy Corbyn. (Arkivfoto).
Labour har for alvor fået vind i sejlene, efter at Keir Starmer overtog posten som partileder fra den udskældte Jeremy Corbyn. (Arkivfoto).
Foto: Stefan Rousseau/Ritzau Scanpix

Udland

Labour fører meningsmåling for første gang under Johnson

I marts førte De Konservative med 26 procentpoint, men nu er regeringspartiet tre point efter Labour i måling.
27. september 2020 kl. 13:52 Af Ritzau

Annonce

Det britiske oppositionsparti Labour ligger i en dugfrisk meningsmåling tre procentpoint foran regeringspartiet De Konservative.

Det er søndagsavisen The Observer, der står bag målingen. Avisen skriver, at det er første gang i Boris Johnsons tid som premierminister, at Labour fører i en måling.

Målingen afslører samtidig et markant skifte i briternes syn på landets to store partier.

Således lå De Konservative i marts 26 procentpoint foran Labour. Det er på seks måneder vekslet til en føring på tre procentpoint til Labour.

I den seneste måling har Labour opbakning fra 42 procent af vælgerne. De Konservative står til 39 procent.

Det er analyseinstituttet Opinium, der har foretaget målingen for The Observer.

Premierminister Boris Johnson har de seneste seks måneder været udsat for udbredt kritik. Det gælder især hans håndtering af coronapandemien. Den har ramt Storbritannien hårdt.

Store dele af samfundet blev lukket ned i marts i et forsøg på at bremse smittespredningen. Dengang bakkede to tredjedele af briterne op om regeringens coronastrategi.

I den seneste måling støtter blot 30 procent af vælgerne regeringens håndtering af krisen.

Keir Starmer blev valgt som ny leder af Labour tidligere på året. Han kan glæde sig over, at 36 procent af vælgerne foretrækker ham som premierminister.

Til sammenligning har Boris Johnson opbakning fra 32 procent af vælgerne.

Ifølge Adam Drummond, der er vicedirektør i Opinium, viser målingen, at Labour nu høster frugterne af at have en populær partileder.

- Labour-partiet har endelig indhentet dets partileder i målingerne, siger han ifølge The Guardian.

- Keir Starmer har nydt større opbakning end premierministeren i noget tid, og de to partiledere har ligget side om side på spørgsmålet om, hvem der vil blive den bedste premierminister. Nu fører Labour-lederen også på det punkt.

Det britiske valgsystem er noget anderledes end det danske, så andelen af stemmer på et partis kandidater bliver ikke nødvendigvis omsat til samme andel pladser i parlamentet.

Et markant ryk i meningsmålingerne til fordel for ét parti tilsiger derfor ikke automatisk, at det parti med flest stemmer også bliver det største parti i Underhuset.

Mens vi i Danmark har forholdstalsvalg og vælger flere personer i hver valgkreds, vælger man i Storbritannien kun ét parlamentsmedlem i hver kreds. Det kan betyde markant stemmespild for partier, der kommer ind som nummer to i mange valgkredse.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.23

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce