cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Læk om Huaweis udbygning af 5G ryster britisk regering

Et brud på tavshedsløftet i det nationale sikkerhedsråd kan føre til strafforfølgelse af medlemmerne.
26. april 2019 kl. 13:06 Af /ritzau/AFP

Annonce

Lækkede oplysninger fra den splittede britiske regering om den kinesiske it-gigant Huawei er blevet til en massiv skandale, og der er nu sat meget ind på at få afsløret den skyldige.

De fortrolige oplysninger, der blev røbet til avisen The Telegraph tirsdag aften, vedrørte en beslutning, som premierminister Theresa May og det nationale sikkerhedsråd havde besluttet tidligere på dagen.

The Telegraph afslørede sikkerhedsrådets beslutning om, at Huawei kan deltage i dele af udbygningen af fremtidens 5G-netværk i Storbritannien.

Lækagen belaster medlemmerne af det nationale sikkerhedsråd, hvor der kun deltager udvalgte ministre og sikkerhedschefer, som alle har underskrevet tavshedserklæringer om rådets møder.

Et brud på tavshedsløftet kan føre til strafforfølgelse.

Britiske medier rapporterer, at Mark Sedwill, som er kabinetsminister, har givet deltagerne i mødet et ultimatum om senest torsdag eftermiddag at benægte, at de stod bag lækagen.

Mindst fire ministre skal allerede have benægtet, at de stod bag.

Ifølge Sky News kan der indledt en politiefterforskning af sagen.

Skandalen falder sammen med en langvarig og bitter magtkamp i det konservative regeringsparti i forbindelse med brexit. Flere medlemmer af sikkerhedsrådet anses for at være kandidater til på et tidspunkt at efterfølge May i Downing Street 10.

Beslutningen omkring Huawei er kontroversiel, da mange frygter, at selskabet kan blive en bagdør for kinesisk spionage i Storbritannien.

Sikkerhedsråd nåede til enighed om, at Huawei kan få tilladelse til at bygge infrastruktur, der ikke omfatter kerneelementer.

USA har opfordret allierede i det såkaldte Five Eyes-efterretningssamarbejde om at følge USA og forbyde Huaweis 5G-teknologi. Samarbejdet omfatter Australien, Storbritannien, Canada og New Zealand.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce