cookie-og-privatlivspolitik
Den britiske premierminister, Theresa May (forrest), og den irske premierminister, Leo Varadkar (bagerst), står her side om side ved begravelsen af journalisten Lyra McKee, der blev dræbt under uroligheder i Londonderry.
Den britiske premierminister, Theresa May (forrest), og den irske premierminister, Leo Varadkar (bagerst), står her side om side ved begravelsen af journalisten Lyra McKee, der blev dræbt under uroligheder i Londonderry.
Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Udland

May vil sammen med Irland løse nordirsk politisk knude

Alle politiske partier i Nordirland indkaldes af den britiske og irske regering til nye forhandlinger.
26. april 2019 kl. 15:55

Annonce

En tumultarisk tid i nordirsk politik skal afløses af nye forsøg på at nå til politisk enighed i landet, mener regeringslederne i Irland og Storbritannien.

Derfor vil premierminister Leo Varadkar fra Irland og Theresa May fra Storbritannien forsøge at genstarte politiske forhandlinger i det nordirske parlament. Det har siden valget i marts 2017 ikke været muligt at danne regering.

Fredag har Varadkar og May i en fælles udtalelse opfordret til at den seneste tids uro afløses af nye politiske forhandlinger.

- Vi er blevet enige om at etablere en ny proces for politiske forhandlinger, der involverer alle de store politiske partier i Nordirland sammen med britiske og irske regering.

Landet har i flere årtier haft spændinger mellem de, der ønsker at tilhøre Storbritannien, og de, der ønsker at tilhøre Irland.

Siden det stod klart, at Storbritannien forlader EU, har det været et åbent spørgsmål, hvordan Nordirlands grænse til Irland fremover vil blive.

I henhold til den fredsaftale, der kaldes både Belfast-aftalen og Langfredagsaftalen, skal Storbritannien være en neutral mægler mellem de forskellige parter i det nordirske parlament.

Men siden juni 2017 har Theresa Mays regering i Storbritannien været afhængig af det nordirske parti DUP's stemmer.

Under sammenstød mellem politi og pro-irske uromagere blev en 29-årig journalist for nylig dræbt.

Ifølge Langfredagsaftalen skal Nordirland ledes af en førsteminister, ligesom eksempelvis Skotland også gøres. Aftalen anerkender også, at et flertal i Nordirland ønsker at tilhøre Storbritannien.

Derfor har Nordirland sit eget parlament med en regering. Samtidig sender Nordirland medlemmer til Storbritanniens parlament i London.

Med i aftalen er både Irland og de pro-irske partier som Séin Finn og en række pro-britiske partier. Et af de få partier, der i sin tid ikke var med i aftalen, var DUP.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce