cookie-og-privatlivspolitik
- Mine tanker går til Istanbul. Jeg tænker på Santa Sofia, og det gør mig meget ondt, siger pave Frans under sin velsignelse søndag.
- Mine tanker går til Istanbul. Jeg tænker på Santa Sofia, og det gør mig meget ondt, siger pave Frans under sin velsignelse søndag.
Foto: Vincenzo Pinto/Ritzau Scanpix

Udland

Museum omdannet til moské i Tyrkiet smerter pave Frans

Hagia Sofia i Istanbul er igen en moské, har Tyrkiet bestemt. Det ærgrer pave Frans i Vatikanet.
12. juli 2020 kl. 13:41 Af Ritzau

Annonce

Pave Frans er ked af, at Tyrkiet har valgt at ændre Hagia Sofias status fra museum til moské. Det siger han søndag under sin ugentlige velsignelse ved Peterspladsen i Rom, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Mine tanker går til Istanbul. Jeg tænker på Santa Sofia, og det smerter mig meget, siger pave Frans om beslutningen vedrørende den oprindeligt kristne kirke.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde fredag, at den første muslimske bøn bliver afholdt i Hagia Sofia 24. juli. Meldingen kom, umiddelbart efter at han havde bekræftet, at Hagia Sofia igen skulle have status som moské.

Muligheden for at ændre status for det berømte museum i Istanbul til moské kom, da den øverste administrative domstol slog fast, at det var lovstridigt, da et regeringsdekret i 1934 gjorde moskéen Hagia Sofia til et museum.

Erdogan havde før foreslået, at den igen skulle fungere som moské. Og efter kendelsen slog han straks til og underskrev et dekret, så turistattraktionen nu er en moské.

Erdogan har påpeget, at den næsten 1500 år gamle bygning, som engang var en kristen katedral, fortsat skal være åben for muslimer, kristne og udlændinge.

Verdens sammenslutning af kirker har opfordret Erdogan til at omgøre beslutningen. Beslutningen har internationalt mødt kritik fra blandt andet USA og EU.

Men Erdogan har afvist al kritik som et angreb på Tyrkiets suverænitet.

Hagia Sofia er på Unescos verdensarvsliste, hvilket den har været siden 1985. Unesco genovervejer nu, om det stadig skal være tilfældet.

Beslutningen rejser spørgsmål om Hagia Sofias "universelle værdi", lyder det.

Hagia Sofia var en katedral i den byzantinske æra, men Det Osmanniske Rige erobrede Istanbul i 1453 og lavede katedralen om til en moské.

I 1935 lavede det daværende verdslige styre i Tyrkiet Hagia Sofia om til et museum, hvilket altså ifølge domstolen var lovstridigt.

Hagia Sofia blev opført i 532-537 under Det Byzantiske Rige.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce