cookie-og-privatlivspolitik
Selv om over 600 civile er blevet dræbt under demonstrationer mod militærets magtovertagelse og mange andre anholdt, fortsætter protesterne rundt om i Myanmar. Her er det studerende fra et teknologisk universitet i byen Dawei fredag.
Selv om over 600 civile er blevet dræbt under demonstrationer mod militærets magtovertagelse og mange andre anholdt, fortsætter protesterne rundt om i Myanmar. Her er det studerende fra et teknologisk universitet i byen Dawei fredag.
Foto: Dawei Watch/Reuters

Udland

Myanmar dømmer 19 til døden for drab

For første gang siden militæret tog magten ved et kup i Myanmar i februar, er der afsagt en række dødsdomme.
09. april 2021 kl. 19:57 Af Ritzau

19 mennesker er dømt til døden i Myanmar for drab på en person med tilknytning til en kaptajn i landets hær.

Det meddeler militærets tv-station Myawaddy fredag.

Det er de første domme af sin art, som militæret har meddelt, siden det tog magten i Myanmar ved et kup 1. februar.

17 af de 19 blev dømt uden at være tilstede. Mange kritikere af militærets magtovertagelse skjuler sig eller er flygtet ud af landet.

Det drab, de er dømt for, fandt angiveligt sted 17. marts i et distrikt af landets største by, Yangon.

Annonce

Dette distrikt er et af dem, hvor militæret har indført undtagelsestilstand. Det betyder, at militærdomstole kan afsige domme i sager omhandlende de distrikter, herunder også dømme folk til døden.

En talsmand for militæret siger i et interview med tv-stationen CNN, at den etårige undtagelsestilstand, der er indført, kan blive forlænget yderligere.

Hvis det sker, vil der formentlig ikke blive afholdt valg inden for et år, som militæret lovede, da det anholdt den folkevalgte Aung San Suu Kyi og mange andre medlemmer af den civile regering.

Talsmanden nævnte ikke, hvornår der efter planen vil blive holdt valg. Men han siger til CNN, at det vil ske inden for to år.

Fredag var der igen protester mod militærets magtovertagelse. I byen Bago nær Yangon skød soldater direkte mod demonstranter.

Annonce

Mindst ti mennesker blev dræbt ifølge øjenvidner og medier. Ligene af de dræbte blev lagt i en nærliggende pagode.

To netmedier - Myanmar Now og Mawkun - sætter antallet af dræbte til mindst 20. De skriver, at soldater afspærrede området omkring pagoden, så det var ikke muligt at finde ud af, præcis hvor mange dødsofre der var.

De seneste måneders begivenheder i det sydøstasiatiske land har fået FN's udsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener, til regionen.

Hun er på rundrejse til andre asiatiske lande i et forsøg på at finde en fælles løsning på kuppet og de efterfølgende uroligheder i Myanmar.

Udsendingen er fredag i Thailands hovedstad, Bangkok, og har anmodet om lov til at rejse ind i Myanmar. Men det er blevet afvist af militærstyret.

Annonce

- Vi må insistere på, at de militære myndigheder giver FN's særlige udsending lov til at besøge Burma uden forbehold, siger USA's FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield.

Burma er det tidligere navn for Myanmar, som mange stadig bruger.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE