cookie-og-privatlivspolitik
Her ses det tredimensionelle billede, som forskere og ingeniører kunne stykke sammen fra billederne, som de modtog fra "Ingenuity"-helikopteren.

2

Billeder

Her ses det tredimensionelle billede, som forskere og ingeniører kunne stykke sammen fra billederne, som de modtog fra "Ingenuity"-helikopteren.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Free

Udland

Nasa's rumhelikopter sender billeder hjem

Nasa har konstrueret et 3D-billede af Mars' overflade baseret på billeder fra rumhelikopteren "Ingenuity".
05. august 2021 kl. 03:26 Af Ritzau

Den amerikanske rumfartsadministration Nasa har formået at konstruere et tredimensionelt billede af Mars' overflade, efter at agenturets rumhelikopter har sendt billeder tilbage af planetens overflade.

Det skriver Nasa i en pressemeddelelse.

"Ingenuity" er Nasas rumhelikopter. Den blev tidligere på året sendt mod Mars, hvor den i februar foretog en kompliceret landing med rumkøretøjet "Perseverance".

I midten af april kunne Nasa oplyse, at helikopteren havde foretaget sin første flyvning.

Alligevel er flyvningen i juli den mest komplicerede hidtil. "Ingenuity" satte ny rekord for flyvehøjde - 12 meter - hvorefter den ændrede retning fire gange og tog i alt ti billeder i farve.

Annonce

Det er netop de billeder, der har givet Nasas hold af ingeniører og forskere mulighed for at konstruere de tredimensionelle billeder af planetens overflade.

Her er det især nogle højdedrag på Mars, som har fanget forskernes opmærksomhed.

- I 3D føles det næsten som om, at man kan række hånden ud og røre ved højdedragene, siger Nasa-forsker Kevin Hand.

Ud over det fascinerende ved at se den tredimensionelle konstruktion er det muligt at få øje på detaljer, som ellers havde været svære at se, forklarer han.

- Ved nærmere eftersyn kan man se spøjse linjer hen over overfladen af flere sten. Er det vinden og støvet, der har trukket disse streger, eller er det dele af fortællingen om vand på Mars? Vi ved det ikke endnu, siger han.

Annonce

Mens den lille helikopter på 1,8 kilo flyver rundt og tager billeder, kører "Perserverance" rundt på den røde planets overflade og samler prøver af sten og jord. Disse skal efter planen gemmes og hentes af fremtidige missioner til planeten.

- "Ingenuity" gør det muligt for forskerholdet at være til stede to steder på én gang, siger Kevin Hand og nævner, at "Perserverance" kører rundt i et krater og indsamler materiale.

- På samme tid giver "Ingenuity" os en detaljeret forsmag på spændende geologiske fænomener flere hundrede meter væk.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE