cookie-og-privatlivspolitik
Medier i Israel var de første til at rapportere om mødet, som angiveligt fandt sted søndag, hvor Netanyahu (t.v.) i al hemmelighed var blevet fløjet til Neom i Saudi-Arabien. Her havde han samtaler med kronprins bin Salman (t.h.) og Mike Pompeo.
Medier i Israel var de første til at rapportere om mødet, som angiveligt fandt sted søndag, hvor Netanyahu (t.v.) i al hemmelighed var blevet fløjet til Neom i Saudi-Arabien. Her havde han samtaler med kronprins bin Salman (t.h.) og Mike Pompeo.
Foto: Maya Alleruzzo, Bandar Al-Jaloud/Ritzau Scanpix

Udland

Netanyahu besøger Saudi-Arabien for første gang i hemmelighed

Saudi-Arabien afviser, at Israels premierminister har været på besøg. Israelsk minister har dog bekræftet det.
23. november 2020 kl. 13:53 Af Ritzau

Annonce

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, mødtes søndag med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i Saudi-Arabien.

Det bekræfter et medlem af den israelske regering.

Det er første gang, at der er blevet bekræftet et besøg af en israelsk leder i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabiens udenrigsminister afviser imidlertid, at besøget har fundet sted. Det skriver han på Twitter mandag.

- Sådan et møde har ikke fundet sted. Kun repræsentanter for USA og Saudi-Arabien var til stede, skriver prins Faisal bin Farhan al-Saud.

Medier i Israel var de første til at rapportere om mødet, som angiveligt fandt sted søndag, hvor Netanyahu i al hemmelighed var blevet fløjet til Neom i Saudi-Arabien.

Her havde han samtaler med kronprins bin Salman og Mike Pompeo.

Besøget er historisk, fordi Israel konsekvent har været lagt på is af Saudi-Arabien. Saudi-Arabien støtter en palæstinensisk stat og har derfor ikke haft diplomatisk kontakt med Israel.

Men Saudi-Arabien og dets allierede i Golfen deler dog sammen med Israel en dyb mistro over for Iran.

Premierminister Netanyahus kontor har ikke nogen kommentarer til mødet.

Men uddannelsesminister Yoav Galland har bekræftet, at mødet fandt sted. Han betegner det som en "fantastisk præstation".

Saudi-Arabien har hidtil afvist at normalisere sine diplomatiske bånd med Israel. Men siden august har israelske fly fået lov til at flyve over saudiarabisk territorium.

Og Israel har over de seneste måneder normaliseret sine diplomatiske forbindelser til golfstaterne De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain.

De aftaler kom i stand i samarbejde med den amerikanske præsident Donald Trumps administration.

Netanyahu har betegnet aftalerne som "starten på en ny æra" i Mellemøsten.

Siden da har der været spekulationer om, at USA vil forsøge at få flere af sådanne aftaler på plads, før Joe Biden overtager præsidentembedet 20. januar 2021. Og USA er tæt allieret med Saudi-Arabien.

Palæstinenserne frygter at blive de store tabere i den normalisering, som Trump og Netanyahu har stillet sig i spidsen for i Mellemøsten.

Lørdag sagde Saudi-Arabiens udenrigsminister, at man "i lang tid" har ønsket en normalisering af diplomatiske bånd med Israel.

Men at det er på den betingelse, at Israel og palæstinenserne bliver enige om en "permanent og fuldkommen fredsaftale", lød det.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce