cookie-og-privatlivspolitik
Benny Gantz får nu muligheden for at blive Israels næste premierminister. Mandag måtte den hidtidige regeringschef, Benjamin Netanyahu, give op.
Benny Gantz får nu muligheden for at blive Israels næste premierminister. Mandag måtte den hidtidige regeringschef, Benjamin Netanyahu, give op.
Foto: Ronen Zvulun/Reuters

Udland

Netanyahu må opgive at danne ny regering i Israel

Den israelske premierminister fortæller præsidenten, at han ikke har kunnet samle en ny regering.
21. oktober 2019 kl. 19:27 Af Ritzau

Annonce

Efter parlamentsvalget i september er det mislykkedes for premierminister Benjamin Netanyahu at danne en ny regering i Israel.

Han har mandag afleveret sit mandat til at danne regering tilbage til præsident Reuven Rivlin.

- For kort tid siden informerede jeg præsidenten om, at jeg giver mit mandat til at forsøge at danne en regering tilbage, siger Netanyahu i en video, som han har lagt ud på Facebook.

Det er anden gang inden for et halvt år, at Netanyahu har været ude af stand til at samle et flertal for en regering. Begge gange efter parlamentsvalg, der gav mudrede resultater.

Præsident Rivlin ventes derfor snarest at give Netanyahus rival, Benny Gantz fra partiet Hvidt og Blåt, muligheden for at danne en koalitionsregering.

Præsidenten vil informere de øvrige partier om det, og de vil få tre dage til at melde tilbage, hvad deres holdning er. Først da overdrager han opgaven til Gantz.

Gantz vil herefter få 28 dage til at samle et flertal for en ny regering.

Valget 17. september gav ikke nogen klar vinder. Netanyahus Likud-parti fik et mandat mindre end Blåt og Hvidt, men tilsyneladende med lidt mere støtte fra andre partier end Gantz kunne mønstre.

Det kræver 61 mandater for at sikre sig et flertal i Knesset.

Det var samme situation for Netanyahu efter et valg i april. Han forsøgte, men kunne ikke finde et flertal. Sekulære politikere sagde, at de havde fået nok af Netanyahus studehandler med de små religiøse partier i den tidligere regering.

Gantz siger mandag, at han vil prøve at danne en "liberal" regering. Ifølge AFP signalerer det, at han vil forsøge at undgå, at de religiøse partier får for stor indflydelse.

Hvis det heller ikke lykkes Gantz at samle en regering, så styrer Israel mod det tredje valg inden for kort tid.

For Netanyahu trækker mørke skyer sammen. Han risikerer i december at blive tiltalt for korruption og bedrageri. Han risikerer fængselsstraf, og det kan i værste fald betyde enden på hans politiske karriere.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce