cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Nødhjælpsgruppe: Alt for mange børn dør stadig ved fødslen

Simple midler kunne redde mange nyfødte og små børns liv, siger nødhjælpsgruppen Læger Uden Grænser.
05. december 2019 kl. 14:29 Af Ritzau

Annonce

Selv om antallet af spædbørn, der dør efter fødslen er blevet reduceret siden 1990, rapporterer flere udsendte læger i verdens brændpunkter fra Læger uden Grænser, at alt for mange spædbørn stadig dør efter fødslen.

- Helt konkret dør en baby hvert 30. sekund på grund af manglende professionel lægehjælp, kuvøser, varmelamper, sterile operationsinstrumenter og bedøvelse på verdens fødestuer. Med andre ord simple midler, som kan redde mange liv, oplyser nødhjælpsgruppen.

I lande som Syrien, Libanon, Irak, Sydsudan og Afghanistan, hvor årelange krige og kampe har bragt sundhedssystemet i knæ, må kvinder gå eller køre i flere timer for at finde et fungerende hospital for at få hjælp.

Anæstesilæge Morten Steensen fra Læger uden Grænser, som lige nu arbejder på en fødestue i Bangui i Den Centralafrikanske Republik, siger, at dødfødsler er en almindelig del af hverdagen.

Han siger, at mange kvinder med komplikationer ikke bliver undersøgt. Det betyder, at faresignalerne ikke bliver opdaget tidligt, hvilket har fatale konsekvenser.

- Mange lokale klinikker i Bangui mangler bedøvelse, de rette instrumenter eller læger, som kan varetage bedøvelse og udføre kejsersnit på gravide. Når der skal handles hurtigt, spiller det en stor rolle, at den professionelle hjælp er til stede, siger Morten Steensen.

En undersøgelse fra FN, som opgør spædbarnsdødelighed, viser, at op imod fire procent af alle spædbørn Den Centralafrikanske Republik dør, inden de er fyldt en måned.

Amanda Godballe, jordemoder og tidligere udsendt til blandt andet Syrien, Pakistan og Afghanistan siger, at det er hårdt at opleve, hvor lidt der skal til for at redde et sundt spædbarn.

- Sunde børn mister livet, fordi der ikke findes den rette specialpleje, eller det ikke kan komme i kuvøse ved en tidlig fødsel. Det er et knusende tab for en mor, uanset hvor i verden hun er, siger hun.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JENS CHRISTENSEN

Rygepolitik 25. januar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

Annonce