Annonce
Udland

Nordmændene sætter færre røde bøffer på middagsbordet

Forbruget af kød vokser generelt i Norge, men undtagelsen er rødt kød som denne entrecote. (Arkivfoto). Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Salget af rødt kød falder i Norge. Forsker kobler det sammen med skyldfølelse blandt forbrugerne.

I over 100 år er kurven for forbruget af kød i Norge steget næsten uafbrudt, men nu er udviklingen for fersk kød ved at vende.

I de første seks måneder af 2019 er salget af fersk kød faldet med 668 ton sammenlignet med samme periode året før.

Det svarer til 4,1 procent, og det er udelukkende salget af rødt kød, som trækker ned. Det skriver det norske medie Dagsavisen.

Kødforbruget generelt er dog steget de seneste fem år.

Tallene er baseret på de største dagligvarekæders salg og kommer fra analysefirmaet Nielsen.

- Kødforbruget i Norge er gennem hele 1900-tallet øget. Især efter 80'erne og frem til nu. Det interessante er nu, at forbruget af rødt kød er stagneret, og det seneste år er det faldet, siger Annechen Bahr Bugge fra forbrugerforskningsinstituttet Sifo til Dagsavisen.

På trods af det mindre salg af røde bøffer er antallet af forbrugere, som viger helt uden om kød, dog uændret, oplyser hun.

- Folk skifter noget af kødet ud med grøntsager eller har eksempelvis en kødfri mandag. Det betyder noget, selv om de fleste fortsat spiser kød.

Ifølge Annechen Bahr Bugge afspejler tendensen sig ikke i, at flere bliver veganere eller vegetarer. Som tilfældet har været de seneste 10-15 år udgør de fortsat en andel svarende til tre procent af befolkningen i Norge.

Bugge præciserer, at det kun er salget af rødt kød, som er nedadgående. Hun tror, at det hænger sammen med forbrugernes bevidsthed.

- Jeg oplever, at forbrugerne i stigende grad er optaget af skyld, når det drejer sig om mad. Bøffen har fået meget af skylden for både sundheds-, miljø- og klimaproblemer, siger hun og tilføjer, at bekymring for dyrevelfærd måske også spiller ind.

- Nogle ting er sværere at lægge i indkøbskurven, og bøf er en af dem.

Artikel fra Dagsavisen
  • ENTRECOTE BØFFER OKSEKØD
    Forbruget af kød vokser generelt i Norge, men undtagelsen er rødt kød som denne entrecote. (Arkivfoto). Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget