cookie-og-privatlivspolitik
Den tidligere premierminister i Nordmakedonien og leder af SDSM Zoran Zaev gav en fist bump til en vælger, da han onsdag forlod valglokalet i Strumica, da han havde afgivet sin stemme.
Den tidligere premierminister i Nordmakedonien og leder af SDSM Zoran Zaev gav en fist bump til en vælger, da han onsdag forlod valglokalet i Strumica, da han havde afgivet sin stemme.
Foto: Ognen Teofilovski/Reuters

Udland

Nordmakedoniens provestlige parti står til smal sejr

Med ét procentpoints forspring fører det socialdemokratiske SDSM-parti efter onsdagens parlamentsvalg.
16. juli 2020 kl. 00:12 Af Ritzau

Annonce

Nordmakedoniens provestlige SDSM-parti står til en smal sejr ved onsdagens parlamentsvalg.

Det viser foreløbige resultater, efter at 80 procent af stemmerne er talt op natten til torsdag.

Her står SDSM til at vinde 36,5 procent af stemmerne mod 35,5 procent til det nationalistiske parti VMRO-DPMNE.

Det oplyser landets valgkommission ifølge nyhedsbureauet dpa.

Hvis de foreløbige resultater holder stik, kan SDSM ikke danne regering alene og skal dermed ud i koalitionsforhandlinger. Disse forhandlinger kan trække ud i flere uger, før en ny regering er på plads, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det var på forhånd ventet, at det ville blive tæt løb mellem den tidligere, proeuropæiske premierminister, Zoran Zaev, og hans socialdemokratiske SDSM og det konservative VMRO-DPMNE med Hristijan Mickovski i spidsen.

- Vores vej mod fremskridt er sikret, siger SDSM-leder Zoran Zaev i en sejrstale natten til torsdag ifølge AFP.

- Borgerne gik ud og stemte for en sikker fremtid, for sammenhold og solidaritet, for økonomisk patriotisme, for lov og orden og for en bedre nutid og en bedre fremtid, siger han.

Onsdagens parlamentsvalg er det første valg, efter at landet indførte ordet "Nord" foran sit navn og blev til Nordmakedonien. Det skete efter en langvarig navnestrid med Grækenland.

Navneskiftet åbnede døren på klem til et EU-medlemskab. Men i oktober afviste EU's stats- og regeringschefer på et topmøde at give daværende premierminister Zoran Zaev en dato for, hvornår der kan indledes optagelsesforhandlinger. Det fik ham til at udskrive nyvalg.

Zaev havde håbet at kunne indlede optagelsesforhandlinger med EU, efter at en årelang navnestrid med Grækenland blev løst, ved at Makedonien skiftede navn til Nordmakedonien.

Navnestriden har i årevis været en hindring for EU-drømmene.

Onsdagens forsinkede valg blev gennemført med ansigtsmasker, håndsprit og afstand til hinanden for at forhindre coronasmitte.

Valgstederne lukker normalt klokken 19.00, men på grund af coronapandemien holdt de åbent to timer længere. Det skete i et forsøg på at undgå, at for mange var samlet i valglokalerne på samme tid.

Valget skulle oprindeligt have fundet sted 12. april, men blev udsat på grund af coronaudbruddet.

Ifølge valgkommissionen havde 45 procent af de 1,8 millioner stemmeberettigede vælgere afgivet deres stemme klokken 19.00, oplyser kommissionen ifølge AFP.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

Annonce