cookie-og-privatlivspolitik
Norges statsminister, Erna Solberg, præsenterede fredag sin nye mindretalsregering på Slotspladsen i Oslo. Den nye regering har 20 ministre fra henholdsvis Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.
Norges statsminister, Erna Solberg, præsenterede fredag sin nye mindretalsregering på Slotspladsen i Oslo. Den nye regering har 20 ministre fra henholdsvis Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix

Udland

Norge har fået ny mindretalsregering med 20 ministre

En ny koalition er dannet i Norge, efter at Fremskrittspartiet forlod regeringen.
24. januar 2020 kl. 14:15 Af Ritzau

Annonce

Norges statsminister, Erna Solberg, præsenterede fredag sin nye mindretalsregering på Slotspladsen i Oslo, hvor flere opretholdt en tradition med at dele blomster ud på en regerings første dag.

Den nye koalition er dannet, efter at Fremskrittspartiet (FrP) er trådt ud af regeringen. Det skete efter en strid om en norsk-pakistansk kvinde, som sammen med sine to børn blev hentet hjem til Norge fra en flygtningelejr i Syrien. Kvinden havde støttet Islamisk Stat.

Den nye formindskede koalition består af Solbergs konservative parti, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

I den nye konstellation har Høyre 12 ministre, mens Venstre og Kristelig Folkeparti fik hver fire ministerposter.

13 af de 20 ministerposter er gået til politikere, som tidligere har haft regeringsposter. Blandt de nye ansigter er Venstres Abid Raja (kultur- og ligestillingsminister), KrF's Knut Arild Hareide (trafikminister) og Høyres Tina Bru (olie- og energiminister).

Den nye kulturminister, Abid Raja, og den nye trafikminister, Knut Arild Hareide, var blandt dem, som fik flest blomster.

De havde begge svært ved at bære alle de buketter, som de havde fået.

Den 33-årige Tina Bru fra Solbergs parti har fået den vigtige post som olie- og energiminister. Også den nye finansminister, Jan Tore Sanner, er fra Høyre. Det samme gælder udenrigsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Partileder Siv Jensen og resten af FrP-politikerne forsvandt fra Slotspladsen via en bagvej. Partiet havde syv ministerposter i den tidligere regering under Erna Solberg.

- Nu er FrP ude af regeringen, og Norge har en mindretalsregering. Det giver flere åbne diskussioner og debatter i Stortinget, uden at alt er bestemt på forhånd, pointerede Solberg på en pressekonference.

- I Norge har vi en tradition for, at flere partier finder sammen for at finde gode løsninger. Det er Norge, når det er allerbedst, sagde hun.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce