cookie-og-privatlivspolitik
Boris Johnson, der er storfavorit til at overtage premierministerposten efter Theresa May, forlader mandag sit kontor i London.
Boris Johnson, der er storfavorit til at overtage premierministerposten efter Theresa May, forlader mandag sit kontor i London.
Foto: Henry Nicholls/Reuters

Udland

Nu venter briterne på afgørelsen - Johnson eller Hunt?

Briterne skal efter planen forlade EU om lidt over tre måneder med en ny mand ved roret.
22. juli 2019 kl. 18:54 Af /ritzau/AP

Annonce

Afstemningen, om hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister, lukkede mandag aften klokken 18 dansk tid.

Nu tælles stemmesedlerne fra Det Konservative Partis medlemmer, og tirsdag klokken 12 dansk tid ventes spændingen at blive udløst: Bliver det Boris Johnson eller Jeremy Hunt, der bliver ny konservativ partileder og dermed også ny britisk premierminister?

På forhånd er Boris Johnson, der er tidligere borgmester i London og tidligere udenrigsminister, favorit i kapløbet. Hvis han vinder, overtager han posten fra den afgående premierminister, Theresa May, onsdag.

Flere ministre fra Mays regering har meddelt, at de foretrækker at træde tilbage frem for at blive fyret af Johnson.

Mange af Johnsons partifæller er dybt uenige med den flamboyante politiker og hans brexitkurs.

Johnson har gentagne gange sagt, at han vil gennemføre et brexit uden at have en skilsmisseaftale på plads med EU, hvis han ikke kan få genoptaget forhandlingerne og få en ændret aftale på plads senest 31. oktober.

Et brexit uden en aftale ventes at koste briterne dyrt i form af en økonomisk nedtur og tusindvis af tabte arbejdspladser, er de fleste økonomer enige om.

Beregninger fra regeringens egne økonomer peger på, at en såkaldt no deal-brexit vil udløse en recession, sende pundet i frit fald, øge statsgælden med 30 milliarder pund og skære to procent af den britiske økonomi.

Johnson har fået kritik for, at det har været småt med konkrete bud på, hvordan han vil løse de mange udfordringer forude.

Han sagde i et interview med Daily Express fredag, at de tre år, der er gået, siden briterne stemte for at forlade EU, vil "minde om et mareridt", hvis han får lov at danne regering.

- Vi finder ud af det og vil tænke meget mere på, hvad vi skal gøre for at slippe hele landets talenter og potentiale fri, sagde han til avisen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

AF: BJARKE ROSENKILDE

Skraldespansk 29. november 2019 kl. 12.51

AF: JOHN WENNERWALD

Kriminelle bandemedlemmer… 24. november 2019 kl. 21.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Bedstemor med slag i! 21. november 2019 kl. 18.21

Annonce