cookie-og-privatlivspolitik
Brandfolk tjekker ildelugtende gødning, som en kritisk lovgiver hælder ud i Hongkongs parlament under en ophedet debat om Kinas nationalsang. Det ses af oppositionen som et nyt forsøg fra Kina på at fravriste bystatens dets selvstyre.
Brandfolk tjekker ildelugtende gødning, som en kritisk lovgiver hælder ud i Hongkongs parlament under en ophedet debat om Kinas nationalsang. Det ses af oppositionen som et nyt forsøg fra Kina på at fravriste bystatens dets selvstyre.
Foto: Tyrone Siu/Reuters

Udland

Ny lov i Hongkong kriminaliserer forhånelse af Kinas nationalsang

Hongkongs lovgivende forsamling vedtager under protester en kontroversiel lov om den kinesiske nationalsang.
04. juni 2020 kl. 07:36 Af Ritzau

Annonce

Under protester har Hongkongs parlament torsdag vedtaget en lov, der gør det ulovligt ikke at vise respekt over for folkerepublikken Kinas nationalsang.

Det ses af oppositionen som et nyt skridt fra Kina på at fratage bystatens selvstyre.

Loven er vedtaget med 41 stemmer for og en imod. Den prodemokratiske fløj nægtede at deltage i afstemningen.

Vedtagelsen kommer, mens mange af byens borgere gør sig klar til at tænde lys torsdag aften for at mindes årsdagen for massakren på Tianmen-pladsen i Beijing i 1989. Her blev formentlig mange tusinde reformtilhængere dræbt af den kinesiske hær.

Loven om den kinesiske nationalsang vil især blive mødt med vrede blandt fodboldtilhængere i Hongkong. De har for vane at buhe, når nationalsangen lyder, for at udtrykke deres utilfredshed med Kina.

Protesterne i parlamentet begyndte torsdag morgen dansk tid under debatten om loven. Ifølge den nye lov skal alle individer og organisationer respektere folkerepublikken Kinas nationalhymne og synge den ved passende lejligheder.

Loven vil medføre fængselsstraf på op mod tre år og bøder på op mod 6450 dollar, svarende til knap 43.000 kroner, for at forhåne Kinas nationalsang.

Politiet i Hongkong trængte ind i parlamentet, da en kritisk lovgiver kastede en beholder med ildelugtende gødning. Han ønskede at protestere over, at Kina ikke vil anerkende sit ansvar for massakren på Tianmen-pladsen.

Afstemningen om nationalsangen måtte derfor flyttes til et andet lokale, hvor afstemningen fandt sted i en fart.

I slutningen af maj var der en række protester på gaderne mod loven om den kinesiske nationalsang. Veje blev blokeret, og affald og søm blev hældt ud på togspor, meldte politiet. Der blev også tændt ild flere steder.

Loven kommer oven i den sikkerhedslov, som Kinas folkekongres vedtog i sidste uge. Den giver Kina ret til at blande sig dybt i Hongkong interne anliggender.

Hongkong blev under en aftale fra 1997 med den daværende kolonimagt Storbritannien overdraget til Kina.

Det skete under den betingelse, at Hongkong blev oprettet som en særlig region, der har delvist selvstyre efter devisen "ét land - to systemer". Aftalen løber frem til 2047.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce