cookie-og-privatlivspolitik
? Dette er den mest omfattende og kritiske rapport om plastaffald, som nogensinde er offentliggjort, siger Judith Enck, præsident i organisationen Beyond Plastics. I rapporten bliver det anslået, at otte millioner ton plastaffald hvert eneste år havner i verdenshavene.
? Dette er den mest omfattende og kritiske rapport om plastaffald, som nogensinde er offentliggjort, siger Judith Enck, præsident i organisationen Beyond Plastics. I rapporten bliver det anslået, at otte millioner ton plastaffald hvert eneste år havner i verdenshavene.
Foto: Mike Groll/Ritzau Scanpix

Udland

Ny rapport: USA er verdens største plastik-forurener

I rapport fra USA's kongres bliver det anslået, at otte millioner ton plastaffald årligt ender i havene.
05. december 2021 kl. 14:30 Af Ritzau

USA er klart verdens største bidragyder til plastikaffald, viser en ny rapport, som er udarbejdet for den amerikanske kongres.

USA producerede i 2016 42 millioner ton plastikaffald - mere end dobbelt så meget som Kina og mere end EU-landene tilsammen, viser rapporten fra Kongressens ekspertkomité.

Mens der i 1966 blev produceret 20 millioner ton plast i verden, så var denne mængde i 2015 steget til 381 millioner ton.

En amerikaner producerer gennemsnitligt 130 kilo plastikaffald om året. Til sammenligning producerer en brite gennemsnitligt 99 kilo plastaffald, mens en sydkoreaner producerer 88 kilo.

- Det 20. århundredes mirakelopfindelse af plast har også resulteret i plastikaffald, som tilsyneladende er, hvor vi så end vender blikket, siger Margaret Spring, som leder komitéen bag rapporten "Reckoning with the U.S. Role in Global Ocean Plastic Waste".

Annonce

Meget af plastikaffaldet ender i have, søer, floder og vandløb, hvor det med tiden bliver brudt ned til mikropartikler, som truer tusindvis af fiske- og dyrearter.

Tidligere har man mest fokuseret på skibe og andre kilder på havet som bidragyder til plastforureningen i havet. Men det er nu kendt, at det meste landbaserede plastaffald med tiden også ender i vandet.

I rapporten bliver det anslået, at otte millioner ton plastaffald hvert eneste år havner i verdenshavene.

Dersom udviklingen fortsætter, vil mængden af plastaffald, som årligt havner i havet, være øget til omkring 53 millioner ton i 2030.

De mest effektive tiltag for at ændre udviklingen er at reducere brugen af engangsplast og benytte andre materialer. Desuden bør der sættes ind for at fjerne mikroplast fra spildevand.

Annonce

Derudover bør der skrides ind over for de lande, hvor der stadig kastes plastikaffald direkte i havet.

- Dette er den mest omfattende og kritiske rapport om plastaffald, som nogensinde er offentliggjort. Advarselslampen blinker rødt, siger Judith Enck, præsident i organisationen Beyond Plastics.

Verdensnaturfonden WWF's generalsekretær i Norge uddyber over for det norske nyhedsbureau NTB:

- Det er i dag utroligt billigt for producenter at fremstille ny plast af fossile råmaterialer. Men det, producenterne sparer, betaler vi som forbrugere og samfund dyrt for i form af udslip af drivhusgasser, reduceret sundhed og affald på afveje.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE