cookie-og-privatlivspolitik
Sundhedskartellet demonstrerede onsdag 23. april på Rådhuspladsen i København, nogle kom i bus. Borgerne kunne ved små boder få et generelt sundhedstjek og blive gjort opmærksom på Sundhedskartellets overenskomstforhandlinger og kamp for ligeløn.
Sundhedskartellet demonstrerede onsdag 23. april på Rådhuspladsen i København, nogle kom i bus. Borgerne kunne ved små boder få et generelt sundhedstjek og blive gjort opmærksom på Sundhedskartellets overenskomstforhandlinger og kamp for ligeløn.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Udland

Øget åbenhed om løn skal sikre kvinder og mænd lige løn i EU

EU-Kommissionen forsøger at garantere ligestilling på løn gennem værktøjer og krav til arbejdsgivere.
04. marts 2021 kl. 13:33 Af Ritzau

I Europa tjener kvinder fortsat væsentligt mindre end mænd for det samme arbejde. Det vil EU-Kommissionen forsøge at gøre op med via større åbenhed om lønforhold.

Torsdag spiller Kommissionen ud med et forslag til et direktiv, der blandt andet styrker en eksisterende ret til kompensation, hvis man er udsat for løndiskrimination.

- Samme arbejde fortjener samme løn. For at få lige løn er der brug for transparens. Kvinder skal vide, om deres arbejdsgiver behandler dem fair, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen i en pressemeddelelse.

Åbenhed kommer i form af en række krav til arbejdsgiverne. De skal fremlægge information om lønniveauet til en opslået stilling før jobsamtalen.

De må ikke afkræve ansøgeren svar om dennes tidligere løn.

Annonce

Desuden skal ansatte have adgang til oplysninger om lønniveauet fra arbejdsgiveren ud fra køn og alder på det samme niveau, som de selv arbejder på.

Arbejdsgivere med mindst 250 ansatte skal fremlægge information om et muligt løngab mellem kvinder og mænd.

Til internt brug skal disse beløb gøres op, så man kan se, hvad en kvinde henholdsvis mand tjener i en bestemt type job.

Er der forskel på mindst fem procent, og kan arbejdsgiveren ikke retfærdiggøre dette, skal det vurderes sammen med medarbejderorganisationer.

- Det er på høje tid, at både mænd og kvinder har magt til at kræve deres ret, siger EU-kommissær Vera Jourová.

Annonce

Der findes et EU-direktiv fra 2006, der skal sikre lige løn for lige arbejde, og det er senere forsøgt styrket med en EU-henstilling, som er lovgivning, der ikke er bindende for medlemslandene.

Disse regler til trods er forskellen i løn mellem mænd og kvinder fortsat 14 procent på EU-plan. Danmark ligger på samme niveau.

Forslaget fra Kommissionen er "overordnet godt", mener parlamentariker Kira Marie Peter-Hansen (SF), som kommer til at arbejde videre med dets udformning og skæbne i EU-Parlamentet.

- Man har fremlagt et direktiv, som godt kan fungere, men der er også klart, at der er dele, som skal forbedres, siger hun.

Parlamentarikeren vil også fokusere på, hvordan typiske kvinde- og mandefag aflønnes forskelligt. Hun peger på pædagoger, der har et "stort ansvar og et støjfuldt arbejdsliv".

Annonce

- De sociale partnere står heller ikke stærkt i forslaget. Det skal de gøre, for det er dem, der skal sikre, at dette også bliver implementeret, så det faktisk rykker i virkeligheden, siger hun.

Det står ifølge parlamentarikeren ikke klart nok i forslaget, om man skal have lønoplysninger via sin fagforening eller individuelt. SF'eren vil sikre, at det ikke bliver frit for arbejdsgiveren af vælge.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

Annonce

ANNONCE