cookie-og-privatlivspolitik
Hvis hverken Yair Lapid eller andre i oppositionen lykkes med opgaven om at danne regering, kan Israel ende med at se frem mod sit femte valg på to år.
Hvis hverken Yair Lapid eller andre i oppositionen lykkes med opgaven om at danne regering, kan Israel ende med at se frem mod sit femte valg på to år.
Foto: Oded Balilty/Ritzau Scanpix

Udland

Oppositionsleder skal forsøge at danne regering i Israel

Hvis det ikke lykkes nogen at danne ny koalitionsregering, kan Israel se frem til sit femte valg på to år.
05. maj 2021 kl. 17:55 Af Ritzau

Den israelske oppositionspolitiker Yair Lapid fra midterpartiet Yesh Atid skal forsøge at danne regering. Det oplyser landets præsident, Reuven Rivlin, onsdag.

Præsidenten har givet Lapid mandat til at forsøge at danne en koalitionsregering, efter at premierminister Benjamin Netanyahus frist for at løse opgaven udløb midnat til onsdag lokal tid.

Ved det seneste valg i Israel 23. marts fik Benjamin Netanyahus højreorienterede parti, Likud, flest stemmer.

Men det lykkedes altså ikke premierministeren at samle nok støtte fra andre partier til at kunne danne en ny koalitionsregering.

Derfor skal 57-årige Yair Lapid forsøge sig. Hans midterparti, Yesh Atid, blev nummer to ved valget 23. marts.

Annonce

Præsident Rivlin fortæller om sin beslutning om at pege på Lapid i en tale på tv. Her siger præsidenten, at Lapid har støtte fra 56 af parlamentets 120 medlemmer, hvilket altså ikke er nok til et flertal.

- Det er blevet klart, at Yair Lapid har muligheden for at danne en regering, som vil få parlamentets godkendelse, men der er stadig mange udfordringer, siger Rivlin.

Hvis hverken Lapid eller andre i oppositionen lykkes med opgaven, kan Israel ende med et femte valg på to år.

71-årige Netanyahu har siddet på premierministerposten siden 2009 og sad også på den i tre år i 1990'erne. Han har kæmpet for at beholde magten gennem hele fire valg siden 2019 samt en retssag, hvor han er anklaget for korruption.

Lapid siger i en erklæring, at han har sagt ja til opgaven fra præsidenten.

Annonce

Han oplyser, at han vil forsøge at danne en regering med parter fra både venstre, højre og midten. Det skal "reflektere det faktum, at vi ikke hader hinanden".

Han har dog afvist at samarbejde med Netanyahu på grund af premierministerens korruptionssag.

Netanyahu fik 28 dage til at danne regering, men kom altså ikke i mål. Oppositionsleder Lapid får også 28 dage til opgaven.

Hvis Lapids forsøg på at danne en koalitionsregering mislykkes, kan præsidenten bede parlamentet om at nå til enighed om en ny kandidat inden for tre uger.

Lykkes det ikke, skal Israel holde valg igen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE