cookie-og-privatlivspolitik
- Vi er vildt ærgerlige over, at der ikke blev lyttet til opråbet fra parlamentet. Vi er glade for, at et flertal i økonomiudvalget er enige med os i, at det er vigtigt, at vi får ligestilling på de tunge poster, siger Kira Marie Peter-Hansen (SF) fra EU-Parlamentets økonomiudvalg.
- Vi er vildt ærgerlige over, at der ikke blev lyttet til opråbet fra parlamentet. Vi er glade for, at et flertal i økonomiudvalget er enige med os i, at det er vigtigt, at vi får ligestilling på de tunge poster, siger Kira Marie Peter-Hansen (SF) fra EU-Parlamentets økonomiudvalg.
Foto: Vincent Kessler/Reuters

Udland

Parlament stemmer mandlig EU-kandidat ned og kræver kvinde

Der skal være ligestilling på topposterne i EU's finansielle tilsyn, kræver et flertal i økonomiudvalg.
03. juli 2020 kl. 13:49 Af Ritzau

Annonce

Find en kvinde som direktør for EU's banktilsyn (EBA), ellers bliver det et nej fra Europa-Parlamentet, hvor et flertal kræver ligestilling på topposter i de finansielle tilsynsmyndigheder.

Og da medlemmerne af EU-Parlamentets økonomiudvalg igen fik en mand præsenteret, franskmanden François-Louis Michaud, blev det et nej.

Dog med mindst mulig margin. 24 stemte imod. 23 stemte for.

Kira Marie Peter-Hansen (SF), som er det danske medlem af udvalget, stemte imod franskmanden.

- Vi er vildt ærgerlige over, at der ikke blev lyttet til opråbet fra parlamentet. Vi er glade for, at et flertal i økonomiudvalget er enige med os i, at det er vigtigt, at vi får ligestilling på de tunge poster, siger hun.

SF'eren understreger, at der ikke er noget galt med Michauds kvalifikationer til posten.

Afvisningen, der også fulgte en anbefaling fra de store gruppers koordinatorer i ligestillingsudvalget, er usædvanlig. Normalt godkender EU-Parlamentet nominerede til sådanne poster.

Ansættelsen af direktøren sker ved, at bestyrelsen i EBA nominerer en kandidat. Denne skal så høres i EU-Parlamentets økonomiudvalg. Siden skal kandidaten bekræftes ved afstemning til den femårige toppost.

I januar afviste parlamentarikerne dog en anden mand. Nogle fremhævede årsagen som bånd til lobbyister. Andre fremhævede, at man ville have ligestilling på topposterne i EU's tre finansielle tilsynsmyndigheder.

Ud over EBA er det EU-tilsynet med værdipapir (Esma) og tilsynet med forsikrings- og arbejdsmarkedspensionsordninger (Eiopa).

Kira Marie Peter-Hansen mener, at afvisningen i januar af kandidaten Gerry Cross fra den irske nationalbank var et vink med en vognstang fra Europa-Parlamentet.

- Vi håber, at vi nu får en kvindelig kandidat, som vi kan stemme igennem, og som er lige så kompetent som de andre.

Afstemninger i udvalg giver ofte en klar indikation af, hvordan udfaldet bliver af den afgørende afstemning blandt alle medlemmer af Europa-Parlamentet, der normalt følger ugen efter.

I dette tilfælde var det imidlertid så tæt, at François-Louis Michauds skæbne ikke er afgjort.

Der har været betydelig kritik af ledelsen i EBA de seneste år, hvor flere topchefer har bevæget sig lidt for hurtigt mellem tilsynsmyndigheden og lobbyvirksomheder.

Det har EU's ombudsmand kritiseret i en rapport fra maj. Omkring samme tid udtalte økonomikommissær Valdis Dombrovskis meget klar kritik af EBA.

Han kaldte tilsynets håndtering af Dansk Bank-sagen "meget skuffende", og det ville det "kræve ændringer i ledelsen", hvis denne myndighed skulle have yderligere beføjelser, som der har været talt om.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce