cookie-og-privatlivspolitik
Polen har ifølge talsmand for regeringen udtrykt stor villighed til at købe vaccinerne fra Johnson & Johnson af Danmark. (Arkivfoto).
Polen har ifølge talsmand for regeringen udtrykt stor villighed til at købe vaccinerne fra Johnson & Johnson af Danmark. (Arkivfoto).
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Udland

Polen tilbyder at købe Danmarks Johnson & Johnson-vacciner

Polens premierminister har sendt et brev til statsminister Mette Frederiksen om muligt vaccinekøb.
05. maj 2021 kl. 17:20 Af Ritzau

Polen har tilbudt at købe Danmarks coronavacciner fra Johnson & Johnson. Det oplyser en talsmand for den polske regering onsdag.

Udenrigsministeriet bekræfter onsdag aften, at man har modtaget en henvendelse fra landet.

- Det kan bekræftes, at regeringen har modtaget brevet fra Polens premierminister, skriver Udenrigsministeriet.

Om Danmark vil sælge vaccinerne er op til Sundhedsministeriet. I en kommentar til Ritzau skriver ministeriet:

- Sundhedsministeriet kan oplyse, at regeringen er i gang med at se på, hvad der skal ske med vaccinerne fra Johnson & Johnson og Astra Zeneca.

Annonce

- Alle vacciner skal udnyttes til at bekæmpe pandemien, og det gælder også de overskydende danske Astra Zeneca og Johnson & Johnson-vacciner.

Ministeriet oplyser, at man ser på flere muligheder, blandt andet donation, udlån eller bytte.

- Et flertal af Folketingets partier er desuden blevet enige om, at der skal etableres en tilvalgsordning, hvor danskere kan vælge at blive vaccineret med for eksempel Johnson & Johnsons vaccine eller Astra Zeneca, skriver ministeriet yderligere.

Tilbuddet fra Polen kommer, efter at Danmark mandag besluttede at droppe Johnson & Johnsons coronavaccine i vaccinationsprogrammet.

Danmark er det første land i verden til at droppe vaccinen helt.

Annonce

Vaccinen er taget ud af det danske program, fordi den er sat i forbindelse med tilfælde af sjældne, men alvorlige blodpropper.

Ifølge polske myndigheder er risici ved at forsinke vaccinationsprogrammet imidlertid større end risici forbundet med vaccinen.

- Polen har udtrykt stor villighed til at købe vaccinerne fra Johnson & Johnson, siger talsmand Piotr Muller til nyhedsbureauet Reuters.

Han oplyser, at den polske premierminister allerede har sendt et brev til Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), om interessen i de overskydende vacciner.

Det polske nyhedsmedie Polsat skrev tidligere onsdag om ordlyden i brevet.

Annonce

- Hvis Danmark beslutter at sælge ud af sit lager, så er Polen klar til at købe disse vacciner, skriver premierminister Mateusz Morawiecki til Mette Frederiksen ifølge mediet.

Ifølge talsmanden er Polen også klar til at købe andre coronavacciner, der måtte være i overskud. Bare de er godkendt til brug i EU.

Det gælder altså også vaccinen fra AstraZeneca. Den er taget ud af det danske vaccinationsprogram af samme årsager som vaccinen fra Johnson & Johnson.

Polen har indtil videre færdigvaccineret 3,1 millioner borgere. Landet har en befolkning på omkring 38 millioner indbyggere.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE