cookie-og-privatlivspolitik
Meningsmålingerne havde spået et regeringsskifte i Australien. Men som det ses på Labour-medlemmers ansigtsudtryk, mens de følger resultaterne på en storskærm, så gik det ikke deres vej ved valget lørdag. Det konservative regeringsparti sejrer.
Meningsmålingerne havde spået et regeringsskifte i Australien. Men som det ses på Labour-medlemmers ansigtsudtryk, mens de følger resultaterne på en storskærm, så gik det ikke deres vej ved valget lørdag. Det konservative regeringsparti sejrer.
Foto: William West/Ritzau Scanpix

Udland

Premierminister efter valgsejr: Jeg tror på mirakler

Australiens konservative vinder parlamentsvalg trods odds imod dem. Målinger havde spået sejr til Labor.
18. maj 2019 kl. 16:02

Annonce

Det regerende konservative parti i Australien var lørdag på vej mod en overraskende sejr ved dagens parlamentsvalg

Det sker på trods af, at målingerne op til valgdagen havde vist, at arbejderpartiet Labor ville vinde og overtage regeringsmagten.

I stedet tegner det nu til, at premierminister Scott Morison bliver på posten.

Scott Morrison kalder udfaldet af valget for "et mirakel".

- Jeg har altid troet på mirakler, siger han til ellevilde medlemmer i Det Liberale Parti, der trods navnet er et konservativ parti.

- I aften handler det ikke om mig eller Det Liberale Parti. I aften er det om hver enkelt australier, som stoler på, at deres regering sætter dem i første række, føjer han til.

Lederen for det australske arbejderparti, Bill Shorten, erkendte kort inden, at han og hans parti har tabt lørdagens valg. Han sagde, at han snarest vil træde tilbage.

Han oplyste, at han havde ringet til Morrison og ønsket ham tillykke med resultatet.

- Jeg ønsker ikke at holde liv i et falsk håb, men mens der stadig mangler at blive talt millioner af stemmer op, og vigtige mandater skal gøres op, så er det indlysende, at Labor ikke vil være i stand til at danne den næste regering, sagde Shorten til skuffede vælgere.

Scott Morrison brugte valgkampen på at appellere til økonomisk stabilitet. Shorten derimod rettede sin kampagne mod den store gruppe af australiere, der er bekymret for den fortsatte globale opvarmning.

Meningsmålinger havde vist, at klimaet var vælgernes topprioritet. Men det blev ikke omsat i stemmer til Labor, da vælgerne først stod i stemmeboksen.

Mange stemmer manglede natten til søndag at blive talt op, og mange opgør var fortsat tætte. En endelig streg under valget kan først sættes, når et meget stort antal brevstemmer er blevet talt op.

Men det lykkedes Morrison og de konservative at holde fast i mandater i en række forstæder til de store byer, hvor de var spået store problemer.

Scott Morrison overtog i august posten som premierminister fra hans mere moderate forgænger, Malcolm Turnbull. Han blev afsat på grund af intern splittelse om klima- og energipolitik.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

AF: JOHN WENNERWALD

Guldregn 08. september 2019 kl. 17.37

AF: LARS STIG HANSEN

Marielyst torv – gener fra… 07. september 2019 kl. 21.59

AF: BJARKE ROSENKILDE

Henrik Sass Larsen tilbage… 04. september 2019 kl. 23.40

Annonce